Sobota, 20. dubna 2024

Soud potrestal agresory, kteří vulgárně i fyzicky napadli inspektory České inspekce životního prostředí

Soud potrestal agresory, kteří vulgárně i fyzicky napadli inspektory České inspekce životního prostředí

Dva inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Oblastního inspektorátu v Ústí nad Labem byli v říjnu 2012 napadeni při kontrole. Případ skončil u soudu. Rozsudkem Okresního soudu v Teplicích ze dne 19. 7. 2017 byli obvinění P.K. a D.D. uznáni vinnými z trestných činů krádeže a násilí proti úřední osobě. Za to byli odsouzeni k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání šesti měsíců, jehož výkon jim byl odložen na zkušební dobu jednoho roku.

Podle trestního zákoníku jim bylo dále uloženo, aby ve lhůtě podmíněného odsouzení podle svých sil, výdělkových možností a schopností uhradili společně a nerozdílně škodu, kterou trestným činem způsobili. Jejich odvolání následně v lednu 2018 zamítl Krajský soud v Ústí nad Labem, dovolání agresorů pak odmítl v srpnu 2018 i Nejvyšší soud.

,,K násilí proti úřední osobě a ke krádeži došlo v Hrobčicích u Bíliny, když v areálu střelnice prováděli naši dva inspektoři kontrolu zaměřenou na podezření z nezákonného ukládání odpadů. Viníci inspektory vulgárním způsobem slovně napadali, jeden z nich dokonce do inspektorky opakovaně strkal rukama a vytrhl jí z ruky služební fotoaparát. Když se jí kolega zastal, agresor ho chytil rukou za oděv pod krkem a přitlačil ho na karoserii auta. Viníci z odcizeného fotoaparátu vyjmuli paměťovou kartu a baterii a z místa odjeli," popsal případ Jaroslav Vacek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů