Sobota, 20. dubna 2024

V Žatci budou mít chytré koše, poznají, kdy jsou plné odpadu

V Žatci budou mít chytré koše, poznají, kdy jsou plné odpadu

Takzvaně chytré odpadkové koše na tříděný odpad začnou v pondělí instalovat v Žatci. Čtyři koše jsou díky technologii stále on-line, takže obsluha pozná, kdy je třeba je vysypat. Jde o koše s lisem a pojmou zhruba čtyřikrát víc plastů než koš běžný. Koše na tříděný odpad získalo město v rámci dotačního projektu Rozšíření sběrné sítě odpadů v Žatci, informoval ČTK mluvčí města Tomáš Kassal.

Celkové náklady na projekt jsou téměř deset milionů korun, z čehož 85 procent pokryje dotace. Takzvaně chytré koše mají podle Kassala podpořit třídění odpadu ve městě. V Ústeckém kraji se totiž vedle Středočeského kraje odpad třídí velmi málo. Podíl odděleně sbíraných složek zde činí pouze 12,3 procenta.

Podle vedoucí odboru rozvoje města Kateřiny Mazánkové je vyprázdnění košů jednoduché. "Jde jen o vysypání pytle, takže technická správa si kvůli nim nemusela pořizovat žádnou speciální techniku," uvedla Mazánková.

Součástí projektu je i pořízení dalších nádob na třídění odpadu včetně tří sestav polopodzemních kontejnerů, které se ještě letos začnou instalovat na sídlištích na jihu města. Sedm hnízd podzemních kontejnerů se začne montovat v centru a na dalších místech příští rok.

Stanoviště nádob se skládají buď ze dvou košů, jednoho s lisem na plast a jednoho bez lisu na papír, nebo tří košů, kde je jeden bez lisu navíc určený na sklo. Trojkombinace budou na náměstí Svobody, na náměstí Prokopa Velkého a na Kruhovém náměstí, kde bude navíc i jedna dvojkombinace.

"Na každém je umístěný jednoduchý popis, který napovídá, co se do koše může dávat. Zároveň jsou v blízkosti běžných košů na směsný komunální odpad, takže lidé si mohou vybrat, co kam vhodí," uvedla Denisa Harajdová z žateckého odboru rozvoje.

Chytré odpadkové koše jsou dosud v několika českých městech, například v Praze, Karlových Varech nebo Prachaticích.

Žatec je historickým městem, které žádá o zařazení na listinu světového kulturního dědictví UNESCO.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů