Čtvrtek, 25. dubna 2024

Půlka firem míní že hybridy jsou vhodné do flotil, má je pětina

Půlka firem míní že hybridy jsou vhodné do flotil, má je pětina

Celkem 58 procent manažerů firemních flotil si myslí, že hybridní vozy jsou vhodné pro podnikové vozové parky. Skutečnost je ale u českých firem jiná. Pro polovinu podniků jsou preferovanou variantou diesely, 29 procent upřednostňuje benzín a hybridní pohon volí jen 18 procent. Vyplývá to z průzkumu, který zpracovala agentura NMS Market Research.

O přechodu na hybridní vozy uvažuje 55 procent firem. K pořízení hybridu je motivuje zejména úspora provozních nákladů, kterou jako hlavní důvod uvádí 55 procent zájemců o tyto vozy. Možnost slevy nebo individuální nabídky uvádí jako hlavní motiv pětina a nižší spotřebu zmiňuje 13 procent. Celkem pět procent by se rozhodovalo kvůli vyšší zůstatkové hodnotě auta na hybridní pohon.

Nedávný test nejprodávanějšího hybridního modelu Toyota Prius v Římě ukázal, že hybrid jezdil čtyři pětiny doby v elektrickém, tedy bezemisním režimu. Průměrná ekvivalentní kilometrová spotřeba se rámci celého testu pohybovala kolem 3,7 litru na 100 km.

Nejoblíbenější hybridní značkou firemních flotil je Toyota, která je zastoupená v 30 procentech tuzemských flotil. Čtyři z deseti respondentů by si rádi Toyotu nebo Lexus otestovali a 14 procent si chce vyzkoušet Mercedes-Benz.

Odpůrci hybridů argumentují vysokými pořizovacími náklady, nedostatkem nabíjecích stanic, nízkým výkonem nebo krátkým dojezdem.

S funkčností hybridního pohonu, který kombinuje jízdu na konvenční spalovací motor s elektromotorem, je obeznámeno osm z deseti dotázaných. Pětina má v tomto směru mezery.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů