Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krkonoše hlásí přes 11 milionů návštěv ročně

Krkonoše hlásí přes 11 milionů návštěv ročně

Krkonošský národní park (KRNAP) a jeho ochranné pásmo navštvívilo v roce 2017 více než 3,65 milionu lidí, kteří zde dohromady strávili 11,3 milionu dní. Vyplývá to z dat mobilních operátorů, očištěných o místní obyvatele i ty, kdo pravidelně dojíždějí za prací, sdělil ČTK mluvčí parku Radek Drahný. Jde o nejpřesnější informace o návštěvnosti českých Krkonoš. Dosud byl odhad počtu ročních návštěv téměř dvakrát nižší. KRNAP se tak řadí v přepočtu na plochu i v absolutních číslech k nejnavštěvovanějším národním parkům v Evropě.

"Přesná data poskytnutá mobilními operátory ukazují, že celoroční návštěvnost Krkonoš je ještě podstatně vyšší, než jsme odhadovali, a to 11,3 milionu návštěv ročně. Dříve jsme dlouhodobě odhadovali, že se návštěvnost české strany Krkonoš pohybuje zhruba na úrovni pěti až šesti milionu návštěv ročně," řekl ČTK Drahný. Podle něj nelze v posledních letech hovořit o nárůstu návštěvnosti, ale o upřesnění.

Velmi vysoká je také návštěvnost na území samotného národního parku, tedy bez vnějšího i vnitřních ochranných pásem. Toto území navštívilo loni více než jeden milion lidí, kteří tu strávili 4,65 milionu dní.

Z dat za rok 2017 také vyplývá, že zahraniční návštěvníci tvoří 25 procent návštěvníků národního parku. Turisté, kteří v Krkonoších přenocují, tvoří 40 procent návštěvníků, zatímco výletníci, kteří přijedou na jediný den, činí 60 procent návštěvnosti. V případě celých Krkonoš tvoří jednodenní návštěvníci 52 procent a vícedenní 48 procent. "Jak pro přírodu, tak pro zdejší podnikatele je mnohem přínosnější návštěvník, který se tu ubytuje a stráví tu několik dní, než davy, které by sem jezdily jen na otočku," uvedl náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Z hlediska návštěvnosti stále vede zimní období, i když největší počet lidí v roce 2017 navštívil Krkonoše o svatováclavském víkendu, který překonal i období po Štědrém dnu a přelom roku.

Rozdělení návštěvníků mezi západ, střed a východ KRNAP je zhruba rovnoměrné. Nejnavštěvovanější byla střední část s pramenem Labe. Tam přijelo 384.220 lidí a strávili tam 1,76 milionu dní. Následuje východní část s 335.951 návštěvníky, kteří tam strávili 1,48 milionu dní, kde láká především Sněžka. Třetí oblastí je západní část parku s 308.456 lidmi a 1,4 milionu návštěv.

Vedení parku se snaží nával lidí řešit například omezováním vjezdů aut, udržováním turistické infrastruktury nebo propagací nových turistických cílů v níže položených oblastech hor.

KRNAP vznikl v roce 1963 a společně s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě. Nejpřísněji chráněná první zóna má téměř 7000 hektarů a pohyb v ní je povolen jen po značených cestách.

Tomáš Kučera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů