zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Pardubice: Elektrické kompostéry - cirkulární ekonomika ve školních jídelnách

06.12.2018
Odpady
Bioodpady
Ekologické vzdělání a výchova
Pardubice: Elektrické kompostéry - cirkulární ekonomika ve školních jídelnách

O tom, že bioodpad nepatří na skládku, ale zpátky do půdy, už dnes není moc pochyb. Zatímco domácí kompostéry postupně dobývají tuzemské byty, o kompostování ve firmách a školách neslyšíme příliš často. Dnes se podíváme do zákulisí školních jídelen, které se jako jedny z mála rozhodly jit příkladem ekologického chování pro své žáky.

Školní jídelny a restaurace obecně mají poměrně velké nároky, když jde řeč o kompostování. Velké množství kuchyňského odpadu a hygienické nároky občas stojí v cestě klasickému dřevěnému nebo plastovému kompostéru. Proto nejčastější volbou stávají elektrické kompostéry, které umí efektivně zpracovat velké množství odpadu.

Pro základní školy je velkým benefitem rychlá přeměna kuchyňských odpadů do kvalitního substrátu - během pouhých 24 hodin. Nelze však opomíjet i řadu jiných výhod takového způsobu nakládaní s odpadem - elektrický kompostér je jedinou legální alternativou k povinným svozům odpadu. Také ušetří ročně finance v rozsahu desítek tisíc korun.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí