Úterý, 16. dubna 2024

Sensoneo senzory budou monitorovat odpad v Praze

Sensoneo senzory budou monitorovat odpad v Praze

Společnost Operátor ICT, která má v Praze na starosti testování a implementaci inteligentních a inovativních řešení, uzavřela výběrové řízení na monitorování odpadu v českém hlavním městě. Víťezem se stal návrh, který využije technologii společnosti Sensoneo - globálního poskytovatele komplexních řešení pro chytrou správu odpadu.


,,Hlavním cílem pilotního projektu je vytvoření efektivního nástroje pro monitorování zaplněnosti a stavu podzemních odpadových nádob se separovaným odpadem. Tento nástroj přinese Praze nové informace, na základě kterých bude možné optimalizovat svozové trasy, vytvořit prediktivní model plánování svozů a umístění nových odpadových nádob. ,"
uvedl k projektu Chytrý svoz odpadu Michal Fišer, generální ředitel městské společnosti Operátor ICT, a pokračuje:

,,Kromě měření hladiny zaplněnosti chceme vyzkoušet například i technologii pro detekci ucpání šachty pro vhoz a automatickou detekci požáru. Data ze senzorů, kterými bude osazeno 420 ks podzemních kontejnerů se separovaným odpadem, budeme moci okamžitě začlenit do datové platformy hlavního města Prahy Golemio a následně pro potřeby města tato data využívat. Celý projekt zapadá do koncepce Smart Prague 2030, ve které si Praha definovala jako jednu z oblastí i bezodpadové město, které je postaveno na odpovědném, inteligentním odpadovém hospodářství. Navíc díky poznatkům, které vzejdou z tohoto pilotního projektu bude moci město rozhodnout, zda monitorování v budoucnu rozšířit na území celého města."

Řešení se bude zavádět postupně v průběhu přibližně dvou měsíců, přičemž s implementací se začíná již poslední listopadový týden. Realizace projektu je výsledkem spolupráce se společností Slovanet - zkušenou telco společností s více než 20ti-letou tradicí na slovenském trhu, která je rovněž operátorem sítě internetu věcí. Byla první společností, která se pro řešení Sensoneo certifikovala, a na Slovensku má za sebou realizaci projektů chytré správy odpadu již ve dvacítce měst.

,,Realizace projektu monitorování 420 podzemních kontejnerů v Praze je pro nás potvrzením naší špičkové technické vyspělosti. Těší nás, že zájem o využívání technologií při správě a svozu odpadu je čím dál větší i v našem regionu a po množství zákazníků, které obsluhujeme ve 25 zemích, stále výrazněji vnímáme poptávku i z centrální Evropy," okomentoval projekt ředitel a zakladatel společnosti Sensoneo, Martin Basila.

Kromě tohoto projektu je řešení Sensoneo v České republice realizované přibližně v desítce měst a obcí. Již více než rok v městské části Praha 2 Sensoneo ve spolupráci s dalším partnerem pilotně monitoruje skleněný, plastový a papírový odpad v podzemních kontejnerech a projekt byl nedávno prodloužen o další rok. Sensoneo v České republice spolupracuje s několika partnery, například operátory Vodafone a T-Mobile, ale taky CRA, SimpleCell, Incinity nebo Elkoplast.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů