Středa, 24. dubna 2024

Více než 40 procent uhelných elektráren ve světě je ztrátových

Více než 40 procent uhelných elektráren ve světě je ztrátových

Více než 40 procent elektráren na uhlí po celém světě je kvůli vysokým nákladům ve ztrátě. Tento podíl se může do roku 2040 zvýšit až na 72 procent. Vyplývá to ze zprávy ekologického institutu Carbon Tracker.

Institucionální investoři se stále více odklánějí od společností zaměřených na fosilní paliva kvůli obavám o budoucnost svých investic. Tvrdší cíle pro snížení emisí totiž odrazují od používání fosilních paliv a obnovitelná energie stále zlevňuje.

Carbon Tracker analyzoval ziskovost 6685 uhelných elektráren, které představují 95 procent celosvětové provozní kapacity. Zjistil, že 42 procent globální kapacity není ziskových. Od roku 2019 pak očekává, že pokles nákladů na energii z obnovitelných zdrojů, nařízení omezit znečištění vzduchu a ceny uhlíkových emisí způsobí další tlak na jejich náklady. Navíc od roku 2030 bude provoz nových větrných a solárních elektráren levnější, než 96 procent současných a plánovaných uhelných elektráren.

Celý svět se snaží omezit globální oteplovaní vyšší výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů a snížením spalován fosilních paliv, jako je uhlí a ropa. Emise však stále rostou. Zpráva OSN z října uvádí, že je potřeba, aby se podíl uhelných elektráren v globálním energetickém mixu do roku 2050 snížil pod dvě procenta, aby se udržel růst globální teploty v bezpečných limitech.

V několika ekonomikách závislých na uhlí si vlády budou muset vybrat mezi uzavřením elektráren, podporou těžby uhlí a cen elektřiny, nebo zvýšením cen elektřiny, aby byly uhelné elektrárny životaschopné. To však ublíží spotřebitelům a ohrozí konkurenceschopnost, uvedla agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů