Čtvrtek, 28. března 2024

Klimatická konference COP24 má nastínit naplnění pařížské dohody

Klimatická konference COP24 má nastínit naplnění pařížské dohody

V neděli odstartuje v polských Katovicích světová klimatická konference COP24. Hlavním cílem dvoutýdenního setkání zástupců 190 zemí je přijetí pravidel, která by posloužila jako návod pro úplnou realizaci cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015 a odpověděla na varovné zprávy vědců. Hostitelské Polsko přitom patří k zemím, které se k přechodu na ekologicky šetrnější hospodářství staví poměrně vlažně.

"Bez Katovic není Paříže," prohlásil nedávno náměstek polského ministra životního prostředí Michal Kurtyka, který bude konferenci COP24 předsedat. Tři roky starou pařížskou dohodou se lídři zemí z celého světa zavázali usilovat o udržení globálního oteplování pod rozdílem 1,5 stupně Celsia oproti časům před průmyslovou revolucí. Růst teplot přitom už dosáhl hranice jednoho stupně a současné národní cíle týkající se emisí skleníkových plynů by oteplování zastavily až na hodnotě tří stupňů, napsala agentura AFP.

Pařížská dohoda zároveň loni v létě utrpěla těžkou ránu, když americký prezident Donald Trump oznámil, že USA, které jsou po Číně druhým největším producentem skleníkových plynů na světě, od paktu odstupují. Skepticky se k němu staví i Austrálie a nastupující brazilský prezident Jair Bolsonaro se tento týden nechal slyšet, že Brazílie by za určitých mohla dohodu opustit také. Překážkou pro celosvětové úsilí ekologické transformace jsou také protesty chudších zemí žádajících zvýšení finanční pomoci ze strany těch rozvinutých.

Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC) v říjnu zveřejnil zprávu, podle níž cíle formulované v pařížské dohodě lze nyní naplnit už jen rychlými a dalekosáhlými změnami ve všech sférách lidských aktivit. I proto budou účastníci COP24 usilovat především o vypracování jakési příručky specifikující postupy, jejichž aplikace by mezinárodní společenství ke kýženému výsledku dovedla. Tato "pravidla hry" by se podle AFP měla týkat zejména transparentnosti, neboli způsobu, jakým mají země informovat o svých opatřeních, investicích a výsledcích.

Českou republiku bude v Katovicích reprezentovat delegace v čele s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem. Podle mandátu schváleného vládou bude podporovat kroky směřující "k účinnému provádění pařížské dohody"; spolupráci v ekologických otázkách bude probírat i při dvoustranných jednáních.

Na konferenci by chtělo Polsko předestřít také mechanismy, kterými lze dovést světové ekonomiky do stavu klimatické neutrality, tedy stavu, kdy produkci skleníkových plynů zcela vyvažují mechanismy zaměřené na odstraňování těchto problémových látek z ovzduší. Od polských hostitelů se očekávají také výzvy ke "spravedlivému přechodu" na ekologičtější hospodářství, který by bral v potaz dopady na určitá odvětví.

Polsko je zemí, jejíž energetika je výrazně závislá na uhelných elektrárnách a samotné Katovice jsou jedním z center zdejší těžby uhlí, která zaměstnává přes 80.000 Poláků. Čerstvý návrh dlouhodobé energetické strategie polské vlády uvádí, že uhlí bude i v roce 2030 pokrývat 60 procent spotřeby elektřiny v zemi.

Polská vláda strany Právo a spravedlnost se pokračujícímu využívání uhlí výrazně nebrání, přestože zdejší ovzduší patří k nejvíce znečištěným v Evropě. Ekologičtí aktivisté mají za to, že Varšava ve prospěch krátkodobých vnitropolitických cílů opomíjí práci na jakékoli skutečné strategii sledující odklon ekonomiky od uhlí.

Na špatnou kvalitu ovzduší v Polsku upozorňoval před startem COP24 protest mezinárodní skupiny aktivistů, kteří v úterý obsadili vrcholek chladírenské věže tepelné elektrárny Belchatów. Ta se nachází asi 100 kilometrů severně od Katovic a je největším samostatným znečišťovatelem ovzduší v Evropě. Paradoxně je také jedním z parterů nadcházející klimatické konference.

Ekologové svůj protest na vrcholku 108 metrů vysoké chladící věže ukončili ve středu večer. Důvodem jejich rozhodnutí bylo údajně zhoršení kvality vzduchu kvůli změně směru větru a tím i ohrožení jejich zdraví.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů