Úterý, 19. března 2024

Jak ulevit vaší peněžence díky spotřebičům

Jak ulevit vaší peněžence díky spotřebičům

Chytré spotřebiče vám mohou ušetřit spoustu peněz a to platí i pro drobnou kuchyňskou elektroniku. Staré zařízení kuchyně a jeho provoz vás možná vyjde zbytečně draho. Ve výsledku by se vám mělo vyplatit, a také rychle ,,zaplatit" z ušetřených peněz na energii, pořízení nových, s nízkou spotřebou. Dnes se zaměříme na šetření při každodenním provozu ve vaší kuchyni při drobných činnostech jakou je ohřev vody.

Možná, že každý den nevaříte, ale dobrou kávu nebo čaj si uděláte denně. Dá se ale ušetřit i na tomto na prvním pohled zanedbatelném úkonu? Zajímá vás, zda je lepší ohřívat vodu přímo na varné desce či sporáku nebo používat varnou konvici?

Moderní varné konvice

Varné konvice představují jednoduchý způsob, jak si vodu ohřát v co nejkratší možné době. Mají nízkou spotřebu a jejich ovládání také zvládne každý. Průměrná doba ohřevu jednoho litru vody je pouhé 2,5 minuty. Konvice vhodně umístěná na kuchyňské lince od vás bude vyžadovat minimum další činnosti. Nemusíte se již o nic víc starat. Vyplatí se ale investovat do kvalitního spotřebiče, protože budete mít jistotu, že vám vydrží dlouhé roky.

Měla by splňovat také již standardní vlastnosti moderních varných konvic. Vyjímatelný a omyvatelný filtr na zadržování vodního kamene by měl být samozřejmostí. Konvice by také měla mít ochranu před chodem naprázdno a před přehřátím. Nebudete se tedy muset obávat, zdali jste ji náhodou nezapomněli vypnout při odchodu z domu.

Oblíbené jsou také kovové či skleněné konvice, pokud nejste velkým příznivcem plastových rychlovarek. Ale i ty jsou dnes vyráběny s nejpřísnějšími standardy a není se třeba obávat uvolňování škodlivin ani při vysokých teplotách. Nabídka je široká a celkově výrobci ladí i tyto malé spotřebiče s ostatním vybavením kuchyně. Krásně tedy zapadne a nebude nevzhledným strašákem na kuchyňské lince.

? TIP: Krásné, designové a přitom cenově dostupné rychlovarné konvice nabízí například značky gorenje. Tradiční česká značka MORA zase ladí všechny malé domácí spotřebičedo stejného vzhledu.

Zdroj: MORA.cz

Zdroj: gorenje.cz

Šetříme místo, kde se dá aneb indukční zázrak

Máme pro vás dobrou zprávu. Varná konvice má velkého konkurenta, který vám možná bude vyhovovat více. Pokud jste se rozhodli, že se ve vaší kuchyni zbavíte již neefektivních, starých, neekonomických spotřebičů, možná že si nakonec tu novou rychlovarnou konvici ani nebudete muset pořizovat. Pokud totiž chcete kromě peněženky, šetřit také místo a netrváte na ohřevu vody přímo v samostatné rychlovarné konvici, věřte, že indukční vařič jim směle konkuruje. Ohřev vody na indukčních varných deskách je srovnatelně rychlý jako ve varných konvicích. Průměrná doba ohřevu jednoho litru je jen o něco málo delší a to 4 minuty. Indukční desky osvědčených výrobců mají až 90%účinnost ohřevu na indukční zóně s minimálními tepelnými ztrátami. Ušetříte tedy energii, která se spotřebuje pouze tam, kde má. Navíc je vaření na indukčních deskách zárukou bezpečného provozu kuchyně. Teplota se odráží pouze ode dna pánví a hrnců a teplota nepřesáhne 100 stupňů Celsia. Zároveň se kvalitní deska po odebrání hrnce automaticky vypne do 1 minuty. I když se vám tedy náhodou stane, že ji zapomenete vypnout, učiní tak velmi rychle sama.

? TIP: Kvalitní a přitom cenově velmi příjemné indukční varné desky nabízí slovinská firma Gorenje, která klade velký důraz na ekonomický provoz svých spotřebičů. Pokud dáváte přednost sporákům MORA, i tady provedení s indukcí.

Zdroj: gorenje.cz a MORA.cz

Ušetřená energie

Ať varná konvice, nebo indukční varná deska, oba tyto způsoby vám zajistí rychlý, pohodlný a bezpečný ohřev vody. Je jen na vás, zda chcete investovat a využít celý potenciál indukčního vaření, nebo se pro začátek spokojíte s rychlým a praktickým řešením na ohřev vody v podobě kvalitní varné konvice.

Zdroj: https://www.duchod.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů