Úterý, 19. března 2024

Spalovna zneškodňovala odpady při nižších teplotách, než bylo povoleno. Inspektoři jí dali pokutu 350 tisíc korun

Spalovna zneškodňovala odpady při nižších teplotách, než bylo povoleno. Inspektoři jí dali pokutu 350 tisíc korun

Společnost MEGAWASTE-EKOTERM, s.r.o., která provozuje spalovnu nebezpečného odpadu v Prostějově, dostala pokutu 350 tisíc korun. Inspektoři z Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Olomouci zjistili, že firma nedodržovala povinnosti pro zneškodňování nebezpečných odpadů stanovené v integrovaném povolení. Provozování zařízení je vázáno přísnými podmínkami a zásadami, které společnost při jeho provozu v inkriminované době nerespektovala.

,,Provozovatel spaloval odpady i v době, kdy nebylo zařízení spalovny plně funkční. Ke zneškodňování odpadů docházelo, i když teplota v reaktoru poklesla pod 850 stupňů Celsia. To je minimální hodnota daná legislativou pro zařízení, která tepelně zpracovávají odpad. V případě, že dojde k jejímu poklesu pod 850 stupňů, není kvantitativně ani kvalitativně dokončen proces oxidace organických toxických látek. Vznikají tak vysoce toxické sloučeniny nebezpečné pro životní prostředí a zdraví lidí. Společnost se tak dopustila porušení integrovaného povolení," řekl Radek Pallós, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Olomouc.

Kromě nejzávažnějšího provinění popsaného výše, provozovatel také vypouštěl odpadní vody z areálu zařízení mimo jímky do kanalizace pro veřejnou potřebu města Prostějova. A to bez řádně zajištěného smluvního souhlasu k likvidaci splaškových a srážkových vod tímto způsobem.

Zařízení, které pracuje jako spalovna nebezpečných odpadů svým provozem za standardních podmínek a dodržováním technologických postupů, zejména spalovacích teplot, nepředstavuje žádnou větší hrozbu nebo riziko pro složky životního prostředí. Pokud je ale provozní režim spalování nebezpečných odpadů narušen a nejsou respektovány podmínky technologie spalování, pak se stává zcela reálným rizikem pro jednotlivé složky životního prostředí a zdraví lidí.

Stejně vysokou pokutu, tedy 350 tisíc korun, už společnost MEGAWASTE-EKOTERM dostala od ČIŽP v roce 2016. ,,Tehdy jsme například zjistili, že provozovatel včas nevyměnil dioxinový filtr. Přímo v době kontroly také došlo k překročení půlhodinového emisního limitu pro oxid uhelnatý," připomněl Pallós. Dodal, že zařízení tohoto typu je vždy velmi bedlivě sledováno příslušnými kontrolními orgány, a to zejména z důvodu potencionálních rizik, které s sebou obecně takový provoz, zejména však různé nestandardní situace, přináší.

O předchozí pokutě více zde http://www.cizp.cz/Za-provoz-spalovny-nebezpecnych-odpadu-v-rozporu-s-povolenim-padla-pokuta-350-tisic-korun.html

Spalovna nebezpečného odpadu v Prostějově

Spalovna nebezpečného odpadu v Prostějově

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů