Čtvrtek, 28. března 2024

Nadace podpoří 150.000 Kč ekologické projekty v Libereckém kraji

Nadace podpoří 150.000 Kč ekologické projekty v Libereckém kraji

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody vyhlásila další ročník grantového programu. Projekty v Libereckém kraji podpoří zhruba 150.000 korunami. Cílem je povzbudit učitele a vedoucí dětských organizací k tomu, aby se podíleli na ekologicko-výchovných aktivitách. Nadace to dnes uvedla v tiskové zprávě. Školy a organizace se mohou o podporu hlásit do konce ledna.

Nadace podporuje projekty menšího rozsahu, v nichž se klade důraz na práci v terénu a samostatnou aktivitu dětí. Jde mimo jiné o praktické výukové projekty pro žáky mateřských, základních i středních škol a organizované skupiny dětí, které se mají zabývat například výzkumnou prací, pozorováním živočichů či rostlin nebo péčí o přírodní zajímavosti.

Podle ředitele Ondřeje Petrovského nadace preferuje vlastní projekty a nepodporuje pouhý nákup služeb, jako jsou hotové kurzy. Školám by ráda pomohla například s nákupem pomůcek. "Vítáme zejména projekty zapojující jak žáky a pedagogy, tak i rodiče nebo veřejnost. Vítáme též projekty s delší časovou návazností," uvedl ředitel nadace Ondřej Petrovský.

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody vznikla v roce 1993. Původně se jmenovala Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor. Nyní má název po bývalém ministrovi životního prostředí, který stál v 90. letech u jejího zrodu. Grantové programy nadace vyhlašuje pravidelně od roku 2003 a dosud podpořila 208 projektů částkou skoro 2,7 milionu korun.

"Nerozdělujeme žádné vysoké částky, ale snažíme se vybírat ty nejkvalitnější projekty, které budou mít co nejvyšší dopad. Zároveň se snažíme minimalizovat administrativní zátěž na školy i školky a ulehčit jim tak náročné papírování. Žádost je tedy opravdu jednoduchá, není potřeba ji podepisovat ani vybavovat řadou jinde požadovaných příloh a stačí ji zaslat emailem," doplnil Petrovský.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů