Úterý, 19. března 2024

Nejrychlejší pohyb na světě umí druh tropického mravence

Nejrychlejší pohyb na světě umí druh tropického mravence

Titul nejrychleji se pohybujícího živočicha na světě připadl nově tropickému druhu mravence, který se vyskytuje v Africe a v Asii. Drobný hmyz může podle vědců pohybovat svými kusadly rychlostí více než 320 kilometrů za hodinu. To je u zvířete vůbec nejrychlejší pohyb, jaký byl dosud zaznamenán, napsal dnes britských list The Guardian. Mravenec druhu Mystrium camillae tak předčil i rychlost běhu geparda nebo mávání křídel sokola stěhovavého.

Mravenci využívají prudký pohyb kusadly k útoku, při němž svou kořist omráčí a zabijí. Kusadla podle odborníků pohánějí tím, že k sobě přitisknou jejich hroty a vnitřním tlakem je "nabíjí", což nakonec vede k tomu, že jeden hrot sklouzne po ploše druhého. Pohyb lze přirovnat k lusknutí prstu.

Vědci dokázali zjistit přesnou rychlost, jakou mravenec svými kusadly pohybuje, až s příchodem technologie pro vysokorychlostní záznam, která se objevila v posledních deseti letech. Aby lépe pochopili, jak mravenec tento bleskový pohyb provede, použili i rentgenový záznam.

Mravenci druhu Mystrium camillae se vyskytují v tropických oblastech Afriky a Asie. Žijí ve velkých koloniích pod zemí nebo uvnitř kmene stromů. Zajímaví jsou zejména způsobem obživy, dospělý jedinec totiž není schopen trávit pevnou potravu. Živí se tak, že nosí kořist svým larvám a sami pak vykoušou v larvě díru a pijí její krev. Odborníci popisují tento postup jako takzvaný sociální žaludek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů