zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Mendelova univerzita v kampani bojuje proti plýtvání potravinami

18.12.2018
Odpady
Bioodpady
Ekologické vzdělání a výchova
Mendelova univerzita v kampani bojuje proti plýtvání potravinami

Mendelova univerzita v Brně zjistila, že studenti v její menze vyhodí až pětinu jídla, což je 93 kilogramů za den. Škola proto zahájila informační kampaň, která má zmírnit plýtvání potravinami. Kampaň využívá letáky i sociální sítě. Výzkum a kampaň chce univerzita rozšířit do celé ČR i mimo oblast hromadného stravování.

Situaci v menze Mendelovy univerzity autoři výzkumu sledovali v říjnu. "Na začátku semestru a ve zkouškovém období je návštěvnost menzy nižší. Chtěli jsme měsíc, který není v tomto smyslu sezonní," řekla vedoucí Ústavu marketingu a obchodu Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity Lea Kubíčková.

Změnu chování studentů měla následně zajistit informační kampaň, kterou tvořily letáky přímo v menze a příspěvky na sociálních sítích univerzity. "První den měla kampaň na studenty výrazný efekt. Ten ale postupně mizí. Momentálně je množství vyhazovaného jídla menší průměrně pouze o jeden kilogram," řekla Kubíčková. Univerzita prostřednictvím plakátů studenty vybízela například k tomu, aby si sami říkali o menší porce.

Vedoucí oddělení public relations provozně ekonomické fakulty Hana Urbánková nepříliš velký úspěch kampaně připisuje informační přehlceností takzvané generace Y. "Pokud bychom chtěli, aby letáková kampaň na mileniály fungovala dlouhodobě, museli bychom plakáty obměňovat každé tři dny," řekla Urbánková.

Jedna ze studentek Magdalena Šimková letákovou kampaň výrazněji nezaznamenala. "Plakátů jsem si moc nevšímala. Osobně se snažím jídlo dojídat a vybírat si to, co opravdu sním. Ale kampaň se mi líbí. Už jsem byla na jedné přednášce naší školy na toto téma," řekla Šimková.

Na sociálních sítích měla kampaň i negativní odezvu. Studenti pod příspěvek na oficiálních stránkách Mendelovy univerzity přidávali fotky jídel z menzy, které podle svých komentářů museli vyhodit. "Sním hodně, ale dnešní řízek, co vypadá jako řízek, ale o řízku se bavit nemůžeme, opravdu nesním. Teď co s tím, abych to nevyhazoval," napsal v komentáři jeden z komentujících studentů Tomáš Krajíček.

Univerzita má ale z dotazníkových průzkumů mezi studenty na menzu spíše kladné reference. "Určitě se vyskytují výkyvy v podobě přesolené rýže. Nestává se to ale často. Celou věc řešil studentský senát a na zlepšení spolupracoval přímo s menzou," řekla Kubíčková.

Sára Zedková

Zdroj: ČTK

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
UŽITEČNÉSEMINÁŘE.CZ
24
10. 2019
24.10.2019 - Seminář, školení
Praha,
Konferenční centrum CITY - Pankrác
31
10. 2019
31.10.2019 - Seminář, školení
Praha, Konferenční centrum VŠCHT, Kolej Sázava
5
11. 2019
5.11.2019 - Seminář, školení
Brno, Kongresové centrum BVV
UŽITEČNÉSEMINÁŘE.CZ
5
11. 2019
5.11.2019 - Seminář, školení
Praha,
Konferenční centrum CITY - Pankrác
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí