Úterý, 19. března 2024

Klimatickou konferenci čeká závěrečné vyjednávání

Klimatickou konferenci čeká závěrečné vyjednávání

Světová konference o klimatu COP24 se chýlí k nervóznímu "finiši" před cílem, kterým má být shoda na pravidlech uplatňovaní pařížské dohody o klimatu. Vyjednávači se podle tiskových agentur scházejí k debatě o prvním souhrnném návrhu dohody, který vznikl po téměř dvoutýdenních jednáních. Pokusí se překonat zbývající rozpory před plenárním zasedáním, naplánovaném na dnešní odpoledne. Nevylučuje se však - podobně jako u minulých konferencí - prodloužení kvůli problémům s dohodnutím závěrečných dokumentů.

Za hlavní úskalí, která se vynořila během uplynulé noci, označila agentura AP vytvoření fungujícího mezinárodního trhu s emisními povolenkami, jakož i otázku, zda by některé země mohly získat peníze za škody, které klimatické změny již způsobily.

"Závěrečný sprint přichází po dvou hektických týdnech, v napjatém geopolitickém kontextu, který není příznivý pro věc klimatu. Jednání poznamenal neočekávaný spor o vědeckou zprávu IPCC a chmurný návrat k rozdělení mezi země Severu a Jihu," poznamenala agentura AFP.

Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC) v říjnu uvedl, že růst oteplování lze udržet na úrovni 1,5 stupně Celsia, ale vyžadovalo by to rychlé a bezprecedentní změny v lidském chování. Schválení zprávy IPCC se o uplynulém víkendu stalo na katovické konferenci jablkem sváru. Spojené státy, Rusko, Saúdská Arábie a Kuvajt, tedy velcí producenti fosilních paliv, se postavily proti tomuto kroku.

Čeká se, že do Katovic dnes - již potřetí - dorazí generální tajemník OSN António Guterres, který na úvod konference a ve středu vyzval k intenzivnějšímu boji proti změnám klimatu.

Hlavním cílem 24. konference OSN o změnách klimatu (COP24) je přijetí pravidel, která by umožnila úplnou realizaci cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015. Tou se vůdci zemí z celého světa zavázali udržet zvyšování teploty "výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně" v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Respektive proti období let 1850 až 1900.

Růst teplot přitom už dosáhl hranice jednoho stupně a současné národní cíle týkající se emisí skleníkových plynů by podle odborníků oteplování zastavily až na hodnotě tří stupňů.

Na konferenci se chudé země domáhají záruk finanční podpory, aby se dokázaly s klimatickými změnami vyrovnat. Třetím cílem jednání je přimět vlády k ambicióznějším závazkům v příštích dvou letech, byť bez přesných čísel.

Konference, jíž se účastní téměř dvě stovky zemí včetně České republiky, začala v neděli 2. prosince plenárním zasedáním. Českou delegaci na COP24 vede ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů