Čtvrtek, 28. března 2024

Litoměřice: ,,Zelená oáza ve středu města

Litoměřice: ,,Zelená oáza ve středu města

Vítězný projekt letošního participativního rozpočtování, kterým je ,,Zelená oáza ve středu města", nabývá konkrétních rozměrů. V prostoru mezi základní školou Lingua Universal a kinem Máj vznikla místo asfaltové zatravněná plocha, která bude sloužit jako odpočinková zóna pro veřejnost, žáky školy, ale i návštěvníky kinokavárny.

Realizace projektu se ve finále ukázala být náročnější, než jeho předkladatelky Dana Kvapilová Fryčová a Blanka Ježková ze školy Lingua Universal předpokládaly. Počítaly totiž se získáním dotace, která nakonec nepřišla. Celkové náklady zatím vystoupaly k 800 tisícům korunám, škola se rozhodla projekt dofinancovat ze svého. Úpravy byly podle slov ředitelky Ježkové náročné. Bylo třeba vytrhat starý nevyhovující asfalt, povrch vyrovnat a zatravnit. Došlo k odstranění dvou přístřešků a dostavění zdi. ,,Zdaleka nejsme hotovi. Čekají nás další úpravy v hodnotě půl milionu korun. Plánujeme položení funkčního sportovního povrchu v místech, kde bývaly přístřešky, zakoupení dalšího hracího prvku a stavbu zastřešené venkovní učebny. Chceme také živým plotem oddělit zelenou část od parkoviště," nastínila náročnost proměny Blanka Ježková.

Úvodní část realizace projektu si dnes prohlédl starosta Ladislav Chlupáč. ,,Za každý kus zeleně v centru jsme rádi. Těší mě, že je tento prostor nově upraven a mohou jej využívat všichni obyvatelé Litoměřic," vyjádřil radost starosta.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů