Pátek, 19. dubna 2024

Počet svítidel v domácnostech vzrostl na 54 milionů, přibývají zejména úsporné typy osvětlení

Počet svítidel v domácnostech vzrostl na 54 milionů, přibývají zejména úsporné typy osvětlení

Češi si doma svítí čím dál tím více. Snaží se dosáhnout lepšího světelného komfortu, a proto kombinují různé typy osvětlení. Celkový počet svítidel, tedy stropních či nástěnných svítidel, lustrů, lamp či lampiček, vzrostl v domácnostech v průměru o cca jedno na třináct.

Celkem letos v domácnostech svítí více než 54 milionů svítidel, což je skoro o 4 miliony více než loni (viz graf vlevo). Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který proběhl mezi 1241 respondenty*.

Lidé se nebojí s osvětlením různě experimentovat a kombinovat různé typy osvětlení. ,,Nejvíce přibývá různých druhů LED svítidel, které technologicky vyspěly a nabízejí se v řadě podob zejména jako doplňkové osvětlení. Lidé si je umisťují nejčastěji do obývacích pokojů, ložnic a kuchyní," vysvětluje Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel.

Neúsporné světelné zdroje z domácností mizí pomalu

Spolu se svítidly roste i počet světelných zdrojů, lidově řečeno žárovek. V českých domácnostech jich je celkem 68,4 milionu. Více než polovinu (52 %) představují neúsporné zdroje.

,,Podíl úsporných zdrojů (48 %) je v posledních letech stabilní. V tomto segmentu převládají kompaktní zářivky (28 %) a následují LED žárovky (13 %)," dodává Zuzana Adamcová (viz graf vpravo).

Sběrná místa jsou přístupná všem, je jich 4400

Vysloužilé světelné zdroje by neměly skončit ve směsném odpadu, ale měly by být odevzdány k recyklaci. Většinu surovin, jako například kovy, sklo a plasty, lze totiž znovu využít. Kompaktní zářivky navíc obsahují malé množství rtuti, kterou je třeba ekologicky odebrat. Předat světelné zdroje k recyklaci je možné prostřednictvím více než 4400 sběrných míst.

,,Vysloužilé zářivky lze odevzdat ve sběrných dvorech, obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také rozmístěny velmi často v supermarketech či nákupních centrech, na obecních a městských úřadech," shrnuje Zuzana Adamcová. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz.

Spotřebitelé mohou zjistit nejbližší sběrné místo také pomocí aplikace ,,Kam s ní?", kterou si mohou zdarma stáhnout do mobilního telefonu nebo tabletu. Kromě mapy sběrných míst aplikace navíc obsahuje popis jednotlivých druhů světelných zdrojů a kvíz na procvičení znalostí. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android a iOS.

POZNÁMKA: Výzkum letos pro společnost EKOLAMP provedla výzkumná agentura Markent formou interview mezi 1241 respondenty ve věku od 18 do 64 let z celé České republiky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů