Čtvrtek, 28. března 2024

Uherské Hradiště rozmístí v ulicích nádoby na sběr oleje a tuku

Uherské Hradiště rozmístí v ulicích nádoby na sběr oleje a tuku

Uherskohradišťská radnice nechá od ledna příštího roku v ulicích rozmístit nádoby na sběr oleje a tuku z domácností. Lidem bude díky pilotnímu projektu k dispozici 26 speciálních zelených nádob o objemu 240 litrů s informačním polepem a s otvorem pro vhazování uzavřených PET lahví. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí radnice Jan Pášma.

"Instalací sběrných nádob na oleje chceme docílit snížení množství olejů, které lidé vylévají do kanalizace, případně vyhazují do kontejneru na komunální odpad," uvedl místostarosta Čestmír Bouda (KDU-ČSL).

Neorganizované vyhození tuků a olejů podle Pášmy výrazně znečišťuje životní prostředí, především odpadní potrubí a systém kanalizace. Město si od projektu slibuje ochranu životního prostředí a veřejného i soukromého majetku před zbytečnou a nákladnou údržbou odpadních systémů.

Do speciálních separačních zelených nádob se olej či tuk ukládá v uzavřených plastových obalech, například v PET lahvích. Následně je ekologicky likvidován. "Pro ukládání nejsou příliš vhodné původní PET obaly od oleje, protože jejich uzávěry dobře netěsní. Nejlépe je olej vyhazovat například v PET lahvích od minerálky se šroubovacím uzávěrem," uvedl mluvčí.

Separační nádoby slouží výhradně k ukládání potravinářských olejů a tuků. "Není možné do nich vhazovat třeba použité motorové oleje a podobně," doplnil Bouda.

Nádoby budou umístěny na začátku ledna příštího roku ve všech městských částech. Přesné lokality obyvatelé najdou v aplikaci GIS na webových stránkách města, konkrétně v pasportu odpadového hospodářství.

Uherské Hradiště bude prvním městem ve Zlínském kraji, kde se sběr použitého oleje z domácností prostřednictvím nádob uskuteční. Podle starosty Stanislava Blahy (ODS) je smlouva na sběr olejů zatím uzavřena na jeden rok. "Pak projekt vyhodnotíme. Věřím, že úspěšně, což by vedlo k jeho pokračování," uvedl Blaha.

Další možností, kam mohou lidé odevzdat olej a tuk z domácností, jsou sběrné dvory.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů