Čtvrtek, 28. března 2024

Beroun pokračuje v přípravách na vyčištění skládky Lištice

Beroun pokračuje v přípravách na vyčištění skládky Lištice

Beroun pokračuje v přípravách na vyčištění skládky Lištice. Nejvyšší soud sice nedávno odložil vykonatelnost pravomocného verdiktu, kterým Krajský soud v Praze v roce 2016 vyklizení skládky nařídil, to ale neznamená, že věc dopadne ve prospěch města. Novinářům to dnes řekla starostka Soňa Chalupová (ODS).

"Momentálně je výkon rozsudku pozastaven, ale pracujeme na projektu tak, abychom ho mohli provést, pokud budeme skutečně definitivně odsouzeni," uvedla Chalupová. Vzhledem ke správním lhůtám nečeká, že v příštím roce se kolem skládky bude dít něco zásadního. Město má v rozpočtu na přípravné práce vyčleněno 1,5 milionu korun.

Místostarosta Michal Mišina (za ANO) uvedl, že projekt je hotový a byla podána žádost na stavební úřad na vydání územního rozhodnutí. Stavební úřad územní řízení přerušil s požadavkem na doplnění některých věcí, zapotřebí je ještě kontrolních vrtů. Sanace skládky vyjde podle Mišiny na nižší desítky milionů korun a nenaplní se katastrofické scénáře předpovídající náklady v miliardách.

O vyklizení zhruba 1600 metrů čtverečních pozemků patřících statkáři Květoslavu Šebelovi rozhodl Okresní soud v Berouně v prosinci 2014. Krajský soud v Praze o dva roky později v červnu tuto část rozsudku potvrdil. Město mělo odpad odstranit do dvou let. Podalo proti tomu ale dovolání k Nejvyššímu soudu a letos v červnu navrhlo odložit vykonatelnost napadeného rozhodnutí. Podle radnice nebylo možné ve stanovené dvouleté lhůtě zvládnout všechny legislativní kroky nutné pro vyčištění pozemků. Nejvyšší soud jí vyhověl. Vykonatelnost rozsudku byla odložena do doby nabytí právní moci rozhodnutí o dovolání.

Mišina uvedl, že město má problém se sondami, které po něm žádá stavební úřad. Šebela podle něj nechce na svých pozemcích vrty umožnit. "Momentálně běží ještě druhé soudní řízení, aby nás tam vůbec pustil," dodal.

Šebelovi pozemek patří od roku 1985. Radnice na něj nechala na počátku 90. let navézt odpad z vedlejší skládky, zastupitelé se totiž mylně domnívali, že pozemek patří městu. Kvůli spornému vlastnictví se s Berounem začal Šebela soudit. V roce 2000 Nejvyšší soud rozhodl, že je kupní smlouva mezi městem a bývalými majiteli pozemku zfalšovaná, a tudíž neplatná. I po verdiktu však odpad na pozemku zůstal.

Kraj nedávno vydal souhlasné stanovisko k úpravám skládky. Nejvhodnějším řešením je podle úředníků rekultivace s minimálním přesunem hmot, protože nynější stav skládky nevykazuje negativní vlivy na životní prostředí.

Jan Kholl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů