Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ve Francii má nevídaný ohlas ekologická petice proti státu

Ve Francii má nevídaný ohlas ekologická petice proti státu

Více než 1,7 milionu lidí už podpořilo internetovou petici čtyř francouzských nevládních organizací, která od státu žádá zvýšení úsilí v boji proti klimatickým změnám. Podle autorů projektu L'affaire du siecle ("kauza století") Francie neplní mezinárodní, evropské ani národní závazky v klimatických otázkách. Rekordně populární iniciativa by mohla skončit žalobou státu, píší francouzská média.

Petici spustily francouzské pobočky mezinárodních organizací Greenpeace a Oxfam společně se dvěma místními nevládními skupinami, z nichž jednu založil Nicolas Hulot, který do léta vykonával funkci ministra životního prostředí ve vládě prezidenta Emmanuela Macrona. Aktivisté nedávno zaslali vládě prohlášení o svých požadavcích. Pakliže se jim odpověď bude zdát nedostatečná, chtějí se v březnu obrátit na správní soud s vidinou verdiktu, který by nařídil státu snížit emise uhlíku.

"Stát má povinnost konat," vzkazují na webu iniciativy. Francie podle autorů nabrala v ekologických opatřeních značný skluz a neplní cíle ohledně redukce emisí skleníkových plynů. Zároveň se prý v zemi prohlubují nerovnosti vzhledem k dopadům klimatických změn. "Chybějící činy státu v boji proti klimatické změně nasvědčují tomu, že stát se provinil neplněním povinnosti chránit životní prostředí, zdraví a bezpečí lidí," napsaly nevládní organizace.

V noci na dnešek už měla petice údajně podporu 1.704.728 lidí, přičemž podpisy začala sbírat před týdnem. Podle webu Le Journal du Dimanche ve Francii dosud žádná petice neměla tak silný ohlas. Server FranceInfo v pondělí napsal, že už s 1,6 miliony podpisů se jednalo o nejúspěšnější petici v dějinách země. Autoři projektu uvádějí jako svůj cíl dva miliony podpisů.

L'affaire du siecle podpořila také řada francouzských osobností včetně hereček Marion Cotillardové a Juliette Binocheové. Podle jeho iniciátorů má projekt šanci na úspěch, přičemž odkazují na podobné případy v jiných zemích. "V Nizozemsku justice nařídila vládě zvýšit své cíle pro redukci emisí skleníkových plynů. V Kolumbii docílilo 25 mladých lidí, že Nejvyšší soud uznal nutnost zakročit proti kácení lesů a chránit klima," uvádí na svých stránkách.

Francouzský ministr životního prostředí François de Rugy ve své první reakci na iniciativu minulý týden uvedl, že chápe "netrpělivost" aktivistů, a že "je potřeba jednat teď a tady". V úterý v rozhovoru s deníkem Le Parisien už ale dal najevo i jisté výhrady a vzkázal, že soudní cesta není způsob, jak docílit snížení emisí skleníkových plynů.

"Petici za životní prostředí, tu bych podepsal. Petici za útok proti státu nikoli," řekl mimo jiné de Rugy. Zároveň je prý rád, že se občané vyjadřují k tématu ekologické politiky a úspěch nové petice jej "příjemně překvapil". Podle něj by masivní ohlas mohl být jistou reakcí na hnutí takzvaných žlutých vest, které "občas hovoří o ekologii jako o problému".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů