Úterý, 19. března 2024

Jak změnit místo, kde žijete? Nadace Via nabízí granty na zlepšení sousedských vztahů

Jak změnit místo, kde žijete? Nadace Via nabízí granty na zlepšení sousedských vztahů

Bylinková zahrada před farou, obnova historického památníku nebo společná pomoc mladých lidí seniorům ze vsi. To jsou příklady projektů, které mají společnou jednu věc: vytvářejí je sousedé, kteří chtějí společně zlepšit místo, kde žijí. Přesně takovéto projekty podporuje Nadace Via. A právě nyní otevírá nový ročník svého největšího programu Živá komunita.

Lidé se mohou hlásit se záměry oživení veřejného prostoru, vytváření míst pro setkávání, ale také s projekty na ochranu veřejného zájmu. Malé neziskovky, ale i skupiny aktivních lidí, které žádná organizace nezaštiťuje, mohou získat grant až 100.000 Kč.

Kromě grantu navíc podpoření získají možnost expertních konzultací i účast na odborných seminářích a společných setkáních. Nadace jim také poskytne nástroje k tomu, aby mohli získat další prostředky na svůj projekt přímo od dárců v místě, kde žijí. K rozdělení je připraveno až 4,5 milionu korun.

,,Hledáme a podporujeme všechny, kdo chtějí zlepšit život ve svém sousedství, něco dohromady tvořit a prostřednictvím společných zážitků upevnit mezilidské vztahy. Stejně tak hledáme a podporujeme ty, kteří se aktivně podílejí na veřejném životě své obce a hájí svá práva. Prostřednictvím programu Živá komunita pomůžeme lidem, kteří ví, jak na to, ale chybí jim prostředky, zkušenosti či dovednosti," shrnuje Michaela Rázgová, programová manažerka Nadace Via.

Letos přináší Nadace Via zájemcům o podporu několik novinek. Namísto přihlášky lidé nejdříve vyplní na webu jednoduchý dotazník. Na základě konzultací pak pracovníci nadace doporučí co nejvhodnější formu podpory. Žádosti nemají uzávěrku, o podporu lze žádat kdykoliv, přesně tak, jak žadatel potřebuje. ,,Cílem je celý proces přihlášení co nejvíc zjednodušit," dodává Michaela Rázgová.

Více informací včetně celého vyhlášení programu Živá komunita a vstupního dotazníku naleznete na stránce https://www.nadacevia.cz/ziva-komunita/.

Program Živá komunita je financován z darů manželů Dvořákových, Bader Philanthropies, Nadačního fondu proti korupci a výnosu z Dobročinné aukce Nadace Via.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů