Úterý, 23. dubna 2024

Zelená informacím - výsledky 8. ročníku soutěže o nejzdařilejší webovou prezentaci o ŽP

Prvenství se po roce vrátilo do Ostravy...

Zelená informacím - výsledky 8. ročníku soutěže o nejzdařilejší webovou prezentaci o ŽP

V prostorách Ministerstva životního prostředí České republiky se uskutečnilo dne 17. ledna 2019 slavnostní vyhlášení výsledků již osmého ročníku soutěže Zelená informacím o nejzdařilejší prezentaci o životním prostředí na oficiálních internetových stránkách měst v České republice. Prvenství se po roce vrátilo do Ostravy.

Čtyřčlenná odborná porota vybírala mezi webovými prezentacemi 273 měst s počtem obyvatel vyšším než 5 tisíc ty, které nejlépe splňovaly kritéria přehlednosti, obsahu, přístupnosti aj. Na stupních vítězů se umístila města:

  1. Ostrava
  2. Praha
  3. Opava

Potřetí v historii soutěže, a vždy v dvouletých intervalech, získalo nejvyšší ocenění město Ostrava a na pomyslném žebříčku vystřídalo Svitavy. Ředitel spoluorganizátora soutěže CI2, o. p. s. Josef Novák k tomu uvedl ,,Ostrava dlouhodobě patří mezi města s nejlepší prezentací životního prostředí v České republice. Vizuální pojetí jejich webovek je v České republice unikátní. V soutěži však nejde jen o vzhled, ale i o obsah a v tom Ostrava rovněž vyniká. Podařilo se jim skloubit moderní vzhled, přehlednost a kvalitní obsah." Ocenění z rukou Josefa Nováka a Tomáše Háka z Centra pro otázky životního prostředí University Karlovy v Praze, převzali náměstkyně primátora Kateřina Šebestová a Pavel Valerián s Michalem Gackou z Odboru životního prostředí Magistrátu města Ostravy, kteří mají největší zásluhu za podobu ostravských stránek.

Druhé místo obsadila Praha, která se dlouhodobě pohybuje na čelních místech, ale zatím nikdy soutěž nevyhrála. ,,Webová prezentace Prahy patří úplně do jiné kategorie. Možnosti hlavního města spolu s mnohaletou tradicí v publikování ročenek životního prostředí, řadou rozličných mapových portálů a specifických dílčích webů, předurčují město být vždy na předních příčkách soutěže," dodává Viktor Třebický hodnotitel soutěže z CI2, o. p. s. Ocenění převzali náměstek primátora Petr Hlubuček a vedoucí odboru ochrany prostředí Štěpán Kyjovský.

Město Opava se na stupních vítězů ocitlo podruhé. Ocenění z rukou zástupců soutěže převzala vedoucí odboru životního prostředí města Marie Vavrečková. ,,Je zřejmé, že webové stránky města Opavy si dlouhodobě uchovávají svou kvalitu. Město zapracovalo na jejich přehlednosti a orientaci a doplnilo je souhrnnými informacemi v podání aktuálních ročenek životního prostředí či mapového portálu," doplnil Josef Novák.

Mirek Lupač z Agentury Koniklec ještě k letošnímu ročníku podotýká: ,,Protože se v úvodních ročnících ukázalo, že se úspěšná města mohou snadno ,,zabetonovat" na prvních pozicích, byl v roce 2013 zaveden motivační bonus za míru zlepšení. Tento prvek vnesl do soutěže větší dynamiku a spravedlivě ocenil snahu udržovat a zvyšovat kvalitu prezentací. Pokud ovšem město nebude svůj úspěch a výsledek v dalším roce zhodnocovat a vylepšovat, hrozí mu opět sestup do průměru. To však není případ vedoucí Ostravy, která své stránky dokáže neustále vylepšovat."

Podruhé byla zavedena tematická (3P) kategorie, tentokrát zaměřená na klima. V ní se hodnotí proaktivní přístup, pozitivní zaměření a praktická využitelnost informací pro obyvatele města. Nejlépe o problematice klimatu informuje město Frýdek-Místek. Zde hodnotící komise vyzdvihla vysvětlující texty a rady občanům, proaktivní přístup a osvěta v omezování emisí CO2 a skvělý uživatelsky přívětivý mapový portál. ,,V příštím roce bude vyhlášena jiná tematická oblast. V současnosti zatím nevíme, která to bude," dodává Mirek Lupač.

Soutěž Zelená informacím spojuje města, která si váží životního prostředí a chtějí se o to podělit se svými obyvateli. Stránky i samotná soutěž vznikají z vlastní iniciativy a nadšení lidí, kteří věří, že informační a komunikační technologie mohou životní prostředí měst zlepšit.

Města na 4. až 15. místě (dle pořadí): Přerov, Havlíčkův Brod, Svitavy, Tábor, Krnov, Most, Jablonec nad Nisou, Český Těšín, Zlín, Frýdek-Místek, Třebíč, Kopřivnice

Města na 16. až 30. místě (dle abecedy): Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Bruntál, Čelákovice, Frenštát pod Radhoštěm, Hranice, Hustopeče, Jirkov, Kralupy nad Vltavou, Lysá nad Labem, Mariánské Lázně, Mělník, Milevsko, Příbram, Ústí nad Labem, Vimperk.

Soutěž pořádaly organizace CI2, o. p. s., Agentura Koniklec, o. p. s. a Centrum pro otázky životního prostředí University Karlovy. Soutěž probíhala pod záštitou Svazu měst a obcí ČR a CENIA, české informační agentury životního prostředí. Hlavní cenu, stanovení uhlíkové stopy úřadu od společnosti CI2, o. p. s. převzali zástupci Ostravy.

Zdroj: www.smocr.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů