Pátek, 29. března 2024

Praha 5 zvažuje právní krok ohledně skládky v Motole

Praha 5 zvažuje právní krok ohledně skládky v Motole

Radnice Prahy 5 zvažuje právní kroky v souvislosti se skládkou, kterou dříve v Motole provozovala firma EkoMotol CZ na základě smlouvy z doby, kdy městskou část vedl Milan Jančík (tehdy ODS). Zatím není jasné, proti komu by případná žaloba měla směřovat, návrh má přinést legislativní komise. ČTK to dnes sdělil starosta Prahy 5 Daniel Mazur (Piráti). Radnice má studii s variantami nutné sanace skládky, o dalším postupu zatím nerozhodla.

Společnost EkoMotol CZ měla pozemky o rozloze zhruba 15 hektarů pronajaté od Prahy 5 od roku 2004, od roku 2006 firma radnici platila za nájem 100 korun ročně. V roce 2014 dostala společnost výpověď. V souvislosti s nevýhodností smlouvy nová koalice Pirátů, ODS a ANO zvažuje právní kroky. Zatím není jasné, zda by směřovaly proti společnosti či členům vedení Prahy 5, za jejichž působení byla smlouva podepsána. "Zadali jsme zpracování právního názoru naší legislativní komisi," uvedl starosta.

Městská část také neví, jak naloží se samotnou skládkou, jejíž severní část se sesouvá. Podle studie, kterou nechalo zpracovat minulé vedení radnice, by stabilizace skládky, její vyrovnání a sanace stálo půl až 1,5 miliardy korun. Na vyrovnaném a zabezpečeném odpadu by pak byly vysazeny stromy a mohlo by tam vzniknout sportoviště. Maximální varianta, spočívající v odvození veškerého materiálu, by podle odborníků mohlo stát až deset miliard.

Letošní rozpočet radnice počítá s příjmy zhruba 814,4 milionu korun, pro Prahu 5 by tak i levnější postup znamenal mimořádnou finanční zátěž. Podle starosty lze na problém nahlížet i tak, že si ho městská část zavinila sama, takže bude náročné odůvodnit dotaci na jeho řešení od státu. Vedení radnice podle Mazura teprve rozhodne, jak bude dále postupovat a kde na vyřešení problém skládky získá peníze.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů