Úterý, 19. března 2024

Trutnovská MHD má jako první v ČR autobusy pouze na alternativní pohon

 ČEZ ESCO dodá energii z biomasy, unikátní 150kW dobíjecí stanici a zázemí...

Trutnovská MHD má jako první v ČR autobusy pouze na alternativní pohon

Trutnovská městská hromadná doprava bude mít od února vozový park složený pouze z elektrobusů a autobusů na CNG. Dnes zahájila provoz čtveřice nových elektrobusů a tří vozů na CNG, které nahradí dieselová vozidla. Projekt společností Arriva Východní Čechy, ABB a ČEZ ESCO tak přispěje ke zlepšení životního prostředí a moderní městské hromadné dopravě. Zavádění nových technologií Skupinou ČEZ dosud v regionu reprezentoval především projekt Smart Regionu Vrchlabí a podpora individuální elektromobility výstavbou sítě dobíjecích stanic.

,,Z Trutnova se dnešním dnem stává naprostý unikát v rámci celé České republiky, co se ekologizace a modernizace městské hromadné dopravy týče. Nová flotila autobusů je oproti klasickým vozům mnohem šetrnější k přírodě, což naši občané přivítají," vysvětluje Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

O celkově 7 ekologických autobusů, z toho 4 elektrické značky Škoda 26BB, rozšiřuje Trutnov vozový park své městské dopravy. Dobíjení elektrobusů zajistí jedna rychlodobíjecí stanice ABB o výkonu 150 kW dodaná společností ČEZ ESCO a čtveřice normálních dobíjecích stanicích Škoda. Aktivitu umožní čerpání dotačního titulu EU. Energii pro provoz dobíjecího areálu pro elektrobusy dodá Elektrárna Poříčí ze Skupiny ČEZ, která ročně vyrobí více než 200 milionů kWh ekologické elektřiny z čisté biomasy.

,,Elektrobusy s dojezdem 200 km a denním nájezdem převyšujícím 300 km jsme vybírali zejména s ohledem na místní členitý terén a obtížné zimní podmínky. Při brždění nebo jízdě z kopce vozidlo rekuperuje a zpětně se dobíjí. Na sněhu zlepšuje jízdní vlastnosti zatížení zadní nápravy těžkými bateriemi. Vedle elektrobusů nasadíme ještě trojici autobusů na zemní plyn," říká Jindřich Poláček, předseda představenstva Arriva Východní Čechy.

Připojení dobíjecích stanic, dodávku rozvodů a další navazující služby zajišťuje společnost ČEZ ESCO. ,,Vedle rozvodů pro kompletní pětici dobíjecích stanic zajistíme jejich servis a provozování po dobu pěti let, včetně služby ´Next business day´, tedy zprovoznění stanice v co nejkratším čase, pokud by došlo k poruše. Počítáme také se sběrem naměřených dat a vyhodnocováním provozu celého systému. Zařídili jsme klientovi rovněž vše kolem financování naší dodávky," doplňuje za ČEZ ESCO generální ředitel Kamil Čermák.

Unikátem celého řešení je první tuzemská instalace rychlodobíjecí stanice ABB umožňující nabíjení o výkonu až 150 kW. Tato stanice je schopná doplnit většinu kapacity baterií elektrobusu za několik desítek minut. Navíc je doplněna rozsáhlou řadou prvků v oblasti konektivity, včetně dálkového monitorování, řízení, diagnostiky a aktualizace softwaru. Tyto pokročilé služby ABB Ability(TM) poskytují zákazníkům významnou znalost procesu nabíjení a umožňují vysokou provozuschopnost a rychlou reakci v případě problému.. ,,Nejmodernější nabíjecí stanice ABB má významné přínosy pro provozovatele veřejné dopravy v Trutnově i v dalších městech, která hodlají zavést ekologickou veřejnou dopravu. O nabíjecí technologii založenou na mezinárodních normách projevilo zájem již několik měst v České republice. Na přání zákazníka může ABB rovněž nabídnout krátkodobý pilotní projekt. V jeho rámci si zákazníci vyzkouší nabíjecí zařízení na konkrétní dopravní lince, a na základě tohoto zkušebního provozu pak vyhodnotí technické i společenské přínosy řešení ABB. Jsme přesvědčení, že naše technologie významně přispějí k lepšímu životu obyvatel měst," uvedla Tanja Vainio, generální ředitelka ABB ČR.

ČEZ ve východočeském regionu buduje také infrastrukturu nutnou pro rozvoj elektromobilů. Aktuálně zde funguje 14 veřejných dobíjecích stanic (z toho 7 rychlodobíjecích) - např. v Hradci Králové, Pardubicích, Vrchlabí nebo v Hradci nad Svitavou u budoucí dálnice D35). V přípravě jsou v dohledné době stanice v dalších lokalitách. Celkově provozuje Elektromobilita ČEZ v České republice momentálně více než 140 veřejných dobíjecích stanic. Aktuální mapa lokalit s dobíjecími stanicemi a komplexní set informací je k dispozici na www.elektromobilita.cz

Společnost ČEZ ESCO ze Skupiny ČEZ v oblasti elektromobility nabízí širokou paletu souvisejících služeb a produktů pro firmy, municipality a kraje. Jde například o návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility pro jednotlivá města a regiony.

Víte, že ...

- Skupina ČEZ se již různou formou angažuje v provozu elektrobusů v Praze, Třinci, Vrchlabí, Olomouci nebo Novém Jičíně.

- loni se v České republice registrovalo 725 nových elektromobilů, což je o 81 % více než za celý rok 2017 (400),

- v roce 2018 byly nejprodávanějšími značkami v ČR Volkswagen, Nissan a BMW,

- v síti veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ zákazníci loni odebrali více než 959 tisíc kWh elektřiny,

- ČEZ nabízí také produkt Elektřina pro dobíjení, který snižuje náklady na provoz elektromobilu a garantuje pro zákazníkovu domácnost odběr zelené elektřiny,

- pokud bychom uvažovali všech více než 2500 elektromobilů a průměrný roční nájezd 15 000 km, tak při průměrné spotřebě 15 kWh/100km bude k jejich dobíjení potřeba 5,6 mil. kWh elektřiny ročně (tj. roční spotřeba zhruba 1800 českých domácností),

- lze očekávat další nárůst registrací elektromobilů, mimo jiné proto, že se rozšiřuje nabídka o nové modely vozů s elektrickým pohonem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů