Úterý, 19. března 2024

Za zneužití pravomoci dostal úředník tříletý podmíněný trest

Za zneužití pravomoci dostal úředník tříletý podmíněný trest

Soud dnes uložil hostivickému vedoucímu stavebního úřadu Vojtěchu Budilovi za zneužití pravomoci tříletý trest s podmínkou na čtyři roky. Další součástí trestu je i sedmiletý zákaz činnosti. Kauza se týká skládky v Chrášťanech u Prahy. Úředník podle soudu prodloužil povolení k navážení odpadu na pozemky, čímž vydal nezákonné rozhodnutí. Verdikt není pravomocný. "Proti rozsudku jsme na místě podali odvolání," řekl dnes ČTK Budilův právní zástupce Miroslav Kučerka.

Jde o dlouhodobý spor, kdy vlastníci pozemků bojují proti navážení vytěžené zeminy a dalšího objemného odpadu na skládku v Chrášťanech. Za pravdu jim už dal v dřívějším rozhodnutí Nejvyšší správní soud.

Budil podle soudce Roberta Pacovského vědomě porušil své povinnosti. "Ve správním řízení nehájil veřejný zájem a zájem vlastníků pozemků," uvedl soudce v rozsudku. V odůvodnění soud mimo jiné konstatoval, že je zarážející, jakým způsobem a po jak dlouhou dobu stavební úřad v Hostivici zcela ignoroval práva poškozených.

Budilovo rozhodnutí sice nenabylo právní moci, ale podle soudu Budil jednoznačně věděl o tom, že jeho předchozí rozhodnutí bylo zrušeno. Přesto vydal povolení k prodloužení lhůty terénních úprav do roku 2021.

Jednatel společnosti, která na pozemky navážela zeminu, Jindřich Frýdl, v úterý jako svědek u soudu řekl, že navážení v rámci rekultivace povolil rozhodnutím stavební úřad. Navážení na pozemky pokračovalo i v době, kdy už neexistovalo žádné platné správní rozhodnutí, které by to umožňovalo. Škoda majitelům tedy vznikala nezávisle na konání úřadu. Způsobenou škodu proto dnešní rozsudek neřešil. Soud nyní nerozhodoval o celé kauze, Frýdl je nepravomocně odsouzený v jiném řízení k pokutě přesahující čtyři miliony korun.

Jde o plochu přesahující 20 hektarů. Nyní je lokalita částečně osazená zelení, svahy nejsou zpevněné. Po dokončení navážení měla následovat celková rekultivace, která není dokončená.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů