Úterý, 19. března 2024

Jihomoravský kraj: #KrajBezPlastu

Jihomoravský kraj: #KrajBezPlastu

Rada Jihomoravského kraje schválila 17.12.2018 zapojení Jihomoravského kraje do kampaně Ministerstva životního prostředí Dost bylo plastu realizací vlastní kampaně #KrajBezPlastu.

Za posledních 15 let se spotřeba plastů zdvojnásobila, přičemž množství plastových odpadů se zvýšilo čtyřnásobně. Jihomoravští radní na svém jednání 17. prosince 2018 rozhodli, že se Jihomoravský kraj stane lídrem mezi regiony v aktivním přístupu k minimalizaci zbytečných plastů. Jako první kraj v republice se tak Jihomoravský kraj připojuje ke kampani Ministerstva životního prostředí (MŽP) #DostByloPlastu.

"Produkce plastů během posledních let roste exponenciálně a dnes již používáme tolik plastů, kolik papíru. Nikdo neříká, že plasty nepotřebujeme, v některých odvětvích jsou plasty velmi užitečné a potřebné. Dnes jsou ale bohužel plasty v řadě případů zbytečně nadužívány a jsou používány i v případech, kdy pro ně již existují rozumné alternativy. Je třeba pozitivně změnit myšlení a chování lidí, a proto je nejlepší začít u sebe," sdělil Miroslav Kubásek, který na kraji povede pracovní skupinu kampaně #KrajBezPlastu a který má již dlouholeté zkušenosti s organizováním celorepublikové akce Ukliďme Česko.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů