Středa, 24. dubna 2024

V Olomouckém kraji budou letos pozemkové úpravy za 100 mil.Kč

V Olomouckém kraji budou letos pozemkové úpravy za 100 mil.Kč

Pozemkové úpravy za bezmála 100 milionů korun plánuje letos v Olomouckém kraji Státní pozemkový úřad (SPÚ). Desítka projektů podle vedení úřadu přispěje ke zvýšení ekologické stability i pestrosti krajiny a zároveň v době klimatických změn pomůže zadržet vodu v krajině. ČTK to dnes sdělil ústřední ředitel SPÚ Martin Vrba.

"Všechny připravené projekty reagují na potřeby konkrétních lokalit. Při plánování a realizaci pozemkových úprav dbáme především na zlepšení životního prostředí, ochranu půdního fondu v podobě opatření proti větrné i vodní erozi a zvýšení ekologické rozmanitosti a stability krajiny," uvedl Vrba.

Kvůli klimatickým změnám jsou podle Vrby prioritou vodohospodářská opatření, jako jsou například mokřady, tůně, rybníky nebo poldry, která dokážou zadržet a akumulovat vodu v krajině.

Například ve Zvoli na Šumpersku bude letos na jaře zahájena stavba polní cesty s příkopem za 19 milionů korun, záchytný příkop zamezí vzniku eroze. K zadržení vody v krajině a odvedení přívalových vod budou pomáhat dvě drátokamenné přehrážky a protierozní retenční nádrž. Chybět nebude ani nová zeleň. Pozemkové úpravy ve Zvoli mají být hotovy do konce listopadu.

V Želechovicích na Olomoucku v dubnu začnou dělníci budovat polní cestu, díky které získají majitelé lepší přístup ke svým zemědělským pozemkům. Součástí projektu za 15 milionů je i lokální biocentrum a biokoridor. Práce na pozemkových úpravách v Želechovicích mají skončit v listopadu.

Letos jsou v plánu také rozsáhlé pozemkové úpravy u Čelechovic na Hané a Studence na Prostějovsku za bezmála 33 milionů korun. Ekologickou, protierozní a protipovodňovou funkci tam podpoří nové suché poldry, výsadba lokálního biocentra a regionálního biokoridoru. Tato opatření mají pomoci zadržet vodu v krajině.

Prostějovská pobočka SPÚ už loni na podzim dokončila 6. etapu rozsáhlých pozemkových úprav ve Skřípově za více než 33 milionů korun. Kromě sítě nových zpevněných cest napojených na cyklotrasy v okolí systém zahrnuje i tři vodní nádrže, devět zemních tůní a 12 záchytných příčných překážek.

Přerovská pobočka SPÚ ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic loni v říjnu zahájila dvě investiční akce v katastru Velká u Hranic. "Po jejich dokončení se v lokalitě výrazně zvýší dostupnost pozemků i protierozní ochrana obce. Dále se sníží vodní eroze, zlepší se odtokové poměry a díky novým cestám se navíc odkloní zemědělská doprava mimo zastavěné území obce," podotkla mluvčí SPÚ Lenka Růžková.

Jedno opatření u obce Velká se týká především zeleně. "Bezmála sedm hektarů plochy se změní v zelené oázy pro zvěř i rostliny. Dva nové lokální biokoridory a lokální biocentrum kromě estetické funkce zajistí i protierozní a protipovodňovou ochranu," dodala Růžková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů