Sobota, 20. dubna 2024

Evropský projekt: CITY NATURE

Evropský projekt: CITY NATURE

Úbytek druhů hmyzů je skutečnost, která by se neměla opomíjet. Hmyz je pro mnoho ekosystémů nenahraditelný - hraje zásadní roli při opylení a šíření rostlin v krajině a pro řadu zvířat slouží jako zdroj obživy. Vídeň se v rámci projektu CITY NATURE zapojila společně s Bratislavou do aktivit pro ochranu a zachování biodiverzity.

K vymírání hmyzu dochází v důsledku lidské činnosti. Zemědělské monokultury, používání pesticidů, ale i oteplování přispívá k tomu, že biodiverzita hmyzu je již několik let na ústupku. Vídeňské magistrátní oddělení pro ochranu životního prostředí proto zavádí různá opatření, jak dalšímu vymírání hmyzu zabránit. V roce 2000 tak byla například založena Síť Příroda (Netzwerk Natur) - program města Vídně na ochranu živočišných druhů a biotopů, který je zároveň zakotven ve vídeňském zákoně pro ochranu přírody.

Oblasti bohaté na ekologicky hodnotné biotopy a rozmanité živočišné druhy, které jsou významné pro krajinný ráz, vyhlašuje Úřad pro ochranu přírody chráněným přírodním územím. Úřad doposud zapsal 30 % území města Vídně na seznam chráněných oblastí.

Město také spolupořádá akce pro veřejnost jako je červnový Den biodiverzity nebo nabízí exkurze pro školní skupiny, aby se pro děti a ostatní obyvatele stala rozmanitost živočišných druhů přirozenou součástí života.

CITY NATURE: Zvýšení biodiverzity v městském životním prostředí

Projekt City Nature je významným milníkem pro ochranu biodiverzity ve Vídni. Vídeňské magistrátní oddělení pro ochranu životního prostředí zahájilo Společně s Městskými lesy v Bratislavě a slovenským Institutem aplikované ekologie Daphne tříletý projekt na zvýšení biodiverzity v městském prostředí ve Vídni a v Bratislavě. Do roku 2022 obě metropole na Dunaji společně plánují celou řadu akcí. Část z nich se například zaměří právě na zmiňovanou rozmanitost živočišných druhů a opatření pro jejich ochranu. 22. června se bude konat první Mezinárodní den biodiverzity a obyvatelé Vídně i Bratislavy se mohou těšit vedle dalších akcí například i na kurzy, kde se naučí, jak správně sekat trávu kosou.

Projekt probíhá v rámci kooperačního programu INTERREG V-A SK-AT, který je kofinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRE).

Tři rady, jak podporovat hmyz

1. Bio na talíři

Ekologická zemědělství nepoužívají škodlivé pesticidy a umělá hnojiva. To dělá dobře nejen hmyzu na polích, ale i jídlu, které se nám dostává na talíř. Klíčem pro správné stravování je pak také vyváženost stravy založené na sezónních potravinách a nízké spotřebě masa.

2. Zahrada a dům bez postřiků

Zdravá půda a organické hnojivo ve správných dávkách činí rostliny silnějšími a odolnějšími vůči škůdcům. Semena a rostliny v biokvalitě bez postřiků by se měla stát nedílnou součástí vaší zahrady.

3. Zajištění potravy pro hmyz

Hmyz nachází čím dál méně přírodního prostředí a tudíž i méně potravy. I v malé zahradě, na balkóně nebo parapetu můžeme hmyzu potravu nabídnout.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů