Čtvrtek, 18. dubna 2024

Iniciativa AutoMat zmapuje cyklotrasy v Česku

Iniciativa AutoMat zmapuje cyklotrasy v Česku

Iniciativa AutoMat bude mapovat problematické trasy cyklistů v Česku. Má to pomoci zvýšit bezpečnost v místech, kde jsou časté nehody. Spolek dnes zahájil kampaň Do práce na kole, ve které se mohou týmy cyklistů, běžců i chodců zapojit do celorepublikové květnové výzvy. Do devátého ročníku se přihlásilo 44 měst, nově například Chrudim nebo Strakonice. Zástupci iniciativy do dnes řekli ČTK.

"Trasy účastníků se nahrávají do mobilních aplikací nebo na stránkách ručně. Tato data jsme dříve používali jen k měření soutěžících. Navázali jsme spolupráci s analytiky, kteří tato data porovnají s plány města," řekla Anna Kociánová z iniciativy. Poprvé toto srovnání použili v Brně, vyplynulo z něj, že cyklisté leckdy jezdí jinudy, než jim úředníci naplánovali. "Vytipovali jsme také několik míst, kde je velký pohyb cyklistů, více nehod, přestupků a také nedostatečná infrastruktura. O těchto místech pak budeme s městy dále jednat," uvedl Jan Haruda.

Součástí kampaně je i akce Do školy na kole, která bojuje proti fenoménu "mamataxi", kdy většina rodičů vozí děti do školy, a tím podle AutoMatu zvyšují emise a snižují pohyb děti. Akci vyvolaly výzvy pedagogů a rodičů, aby se tak vyřešily i nebezpečné situace, které před školami kvůli autům vznikají.

Do práce na kole je soutěž pro týmy o dvou až pěti členech, kteří se zaregistrují na webua pravidelně se spolu s kolegy dopravují během května do práce na kole, pěšky nebo na koloběžce. Loňské výzvy se zúčastnilo přes 16.300 cyklistů, předloni jich bylo 13.000. Zapojili se i běžci, chodci, bruslaři, skateboardisti, longboardisti a vozíčkáři.

Iniciativa AutoMat se snaží podporovat a rozvíjet využití bezmotorové dopravy a usiluje o zlepšení služeb MHD.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů