Sobota, 20. dubna 2024

Brabec: Výnosy z povolenek mají být použity na ekologii

Brabec: Výnosy z povolenek mají být použity na ekologii

Peníze z emisních povolenek se mají využívat jen na projekty, které se týkají zlepšení životního prostředí. Pokud by kraje chtěly výnosy dát do jiných oblastí, mohlo by to být v rozporu s evropskou směrnicí. ČTK to dnes řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Směrnici má zahrnovat chystaná novela zákona o obchodování s emisními povolenkami. Senátoři a poslanci z Karlovarského a Ústeckého kraje peticí podpořili záměr, aby peníze z povolenek šly na restrukturalizaci regionů, z nichž odcházejí.

Zákonodárci chtějí, aby vznikl transformační fond k financování strukturálních změn v Karlovarském a Ústeckém kraji. Plán dnes podpořilo i karlovarské krajské zastupitelstvo.

Podle Brabce dávají Svaz průmyslu a dopravy a ministerstva průmyslu a dopravy náměty, jak využít peníze z emisních povolenek takovým způsobem, aby přinesly ekologizaci průmyslových zdrojů, z nichž jsou povolenky placeny. Novelu zákona ministerstvo brzy předloží vládě, nyní vypořádává poslední připomínky. Podle Brabce námět uváděný v petici mezi nimi není.

"Prvotní aspekt ministerstva, ale hlavně Evropské unie (...) je, aby výnosy z emisních povolenek šly do ekologizace, například přeměny z uhlí na plyn, v teplárenství snížení emisí, obecně snížení emisí oxidu uhličitého," řekl ministr.

Podle požadavků zákonodárců by peníze měly jít hlavně na vznik nových kvalifikovaných pracovních míst. Na tom, že peníze, které stát získává za emisní povolenky, by měly zůstat v dotčených krajích, se už na začátku února shodli zástupci kraje, obecních samospráv a Sokolovské uhelné (SUAS). Podle jednoho z iniciátorů petice, senátora Miroslava Balatky (STAN), odchází jen z Karlovarského a Ústeckého kraje okolo deseti miliard korun ročně právě za emisní povolenky.

Záměr už dřív podpořila hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Pomoc přislíbil na nedávném jednání s představiteli Sokolova i ministr dopravy a poslanec za Sokolovsko Dan Ťok (za ANO), řekl, že věc přednese i na jednání vlády.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů