Čtvrtek, 28. března 2024

Létat v Krkonoších lze nově jen ve výšce nejméně 300 m nad zemí

Létat v Krkonoších lze nově jen ve výšce nejméně 300 m nad zemí

Létání nad Krkonošským národním parkem (KRNAP) je již možné jen ve výškách nejméně 300 metrů nad zemským povrchem. Dosud se mohla letadla nad národním parkem pohybovat i v nižší výšce. Omezení letové hladiny vyplývá z opatření obecné povahy, které vydal Úřad pro civilní letectví (ÚCL). Nařízení vstoupilo v platnost ve čtvrtek. ČTK to dnes řekl mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Pravidla pro létání nad Krkonošským národním parkem provázely v minulých letech nejasnosti. Správa KRNAP dříve uváděla, že s platností novely zákona o ochraně přírody a krajiny od 1. června 2017 budou veškeré lety zakázané. Nakonec tomu tak nebylo a nadále až dosud platila běžná obecná pravidla pro létání v České republice. Konkrétní pravidla pro létání nad parkem pak loni v září stanovil ÚCL.

Minimální výšku letu nad terénem stanovuje nařízení ÚCL na 300 metrů, přičemž tato hladina je počítána od nejvyššího bodu, který je od letadla vzdálený v okruhu 600 metrů. Znamená to, že například při létání v okolí 1603 metrů vysoké Sněžky se letadlo stále musí držet ve výšce nejméně 1903 metrů.

Stanovení hranice 300 metrů je podle Drahného kompromisem mezi ochránci přírody a letci. Ochránci přírody pokládají hluk letadel za rušivý a ohrožující pro ptáky. "Například v Krkonoších žijící tetřívek obecný a sýc rousný patří do skupiny dvanácti vůbec nejcitlivějších druhů k vlivu hluku na jejich funkční existenci," uvedl Drahný. Problémem v minulosti podle něj byly především vyhlídkové lety nízko nad terénem.

Výjimku ze zákazu letů pod hladinu 300 metrů mají policie, vojáci, záchranáři, hasiči a piloti bezmotorových letadel. Lety bezpilotních letadel či dronů jsou možné jen po povolení Správou KRNAP. Provozovatelům za porušení nařízení hrozí na místě až desetitisícová pokuta, ve správním řízení jsou pokuty ještě vyšší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů