Pátek, 26. dubna 2024

Jeskyňáři objevili v Moravském krasu novou chodbu v jeskyni

Jeskyňáři objevili v Moravském krasu novou chodbu v jeskyni

Jeskyňáři objevili v jeskyni Matalova Vymodlená v Moravském krasu novou chodbu. Má kolem devíti metrů, řekl dnes ČTK speleolog Michal Šenkýř. Podle něj navazuje na stometrovou chodbu, kterou skupina speleologů vybudovala v jeskyni za čtyři roky. Objevení neznámých chodeb v Moravském krasu není obvyklé, dodal Šenkýř.

Budovaná chodba v jeskyni Matalova Vvymodlená se nazývá Ztracená. "Jeskyně má asi 350 metrů a chodba má 100 metrů. Budujeme ji asi čtyři roky. Teď jsme se ale prokopali do nové chodby, která má dalších devět metrů," uvedl Šenkýř.

Podle něj nalezená chodba pokračuje nadále v rovině budované chodby. "Akorát se zvedá strop. V Moravském krasu se příliš často nestává, že jsou tu nové objevy. Už je totiž moc prozkoumaný," poznamenal odborník.

Česká speleologická společnost základní organizace 620 Moravský kras má kolem 20 členů. Šenkýř je jejím předsedou. Cílem organizace je objevování, průzkum, výzkum a dokumentace krasových jevů. V současnosti provádí výzkum ve dvou jeskyních, kromě Matalovy Vymodlené, která je v Hradském žlebu, také v sondě Elfí domeček, který leží na Macočsko-kateřinské náhorní rovině. Šenkýř uvedl, že vybudovaná chodba slouží pouze k průzkumným účelům, nikoliv pro turisty.

Jeskyně v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras loni navštívilo přes 377.000 návštěvníků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů