Pátek, 19. dubna 2024

Naftové autobusy v Kutné Hoře nahradí elektrická vozidla

Naftové autobusy v Kutné Hoře nahradí elektrická vozidla

V Kutné Hoře letos začnou jezdit elektrobusy, které nahradí klasické autobusy s dieselovými motory. Provoz elektrických vozidel bude zahájen mezi 1. květnem a 31. červencem, řekl ČTK místostarosta Vít Šnajdr (Piráti).

Původně se hovořilo o tom, že elektrobusy budou v Kutné Hoře jezdit od května. Kvůli omezené kapacitě výroby to však bude pravděpodobně později. "Není to pásová výroba," podotkl místostarosta. Nejzazší termín je podle něj konec července.

Cílem je zavést ekologickou dopravu, která nebude produkovat zplodiny a nebude hlučná. Na nakoupení pěti elektrobusů dostala dopravní společnost Arriva dotaci. Výběrové řízení na dodavatele však bylo v minulosti neúspěšné a muselo se opakovat.

Město chtělo původně zavést autobusy poháněné zemním plynem. Pořízení elektrobusů ale bylo podle radnice výhodnější z hlediska dotací, proto se město vydalo touto cestou.

Dopravce by měl zajistit dva malé elektrobusy pro jízdy přes město a tři velké, které budou zajíždět mimo centrum. Menší budou mít na délku jen osm metrů a měly by se i v užších uličkách pohodlně vytočit.

Autobusy v Kutné Hoře zajíždějí do historického centra od loňského dubna. Lidé díky protažení MHD do středu města nemusejí z okružní silnice chodit pěšky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů