Pátek, 26. dubna 2024

Olomoucká webová encyklopedie přírody má již více než 2000 odkazů

Olomoucká webová encyklopedie přírody má již více než 2000 odkazů

Webová encyklopedie české přírody s názvem Natura Bohemica, kterou v roce 2008 založila skupina studentů Univerzity Palackého (UP) v Olomouci, čítá již více než 2000 článků z botaniky, zoologie, mykologie a ochrany přírody. Podle zástupců univerzity se týmu odborníků podařilo za 11 let práce vybudovat cenný zdroj informací, který vyniká v tuzemském i evropském měřítku. Encyklopedie, kterou ocení spíše odborníci, je zdarma dostupná na stránkách www.naturabohemica.cz, informovali dnes ČTK zástupci UP.

Encyklopedie vedle samotných článků obsahuje také seznam odborné literatury či internetových stránek s přírodovědnou tematikou. "Články mají pevnou strukturu a strohou akademickou povahu, což nám umožňuje držet dobrý standard už více než deset let. Nedílnou součástí každého článku jsou autorské fotografie, které se zápalem pořizujeme po celé republice i v zahraničí," uvedl hlavní administrátor webu Filip Trnka.

Webová encyklopedie je rozdělena na kapitoly se zaměřením na faunu, floru, houby a chráněná území. "Kdo si k nám najde cestu, dozví se zajímavé věci o úplně obyčejných, ale i těch nejvzácnějších organismech. Stejně jako o organismech, které se v České republice objevují v posledních letech nebo jsou desítky let vyhynulé," doplnil zoolog Zdeněk Mačát.

Podle vedoucího botanické zahrady přírodovědecké fakulty Václava Dvořáka jsou články na webu vzájemně propojeny a nabízejí čtenářům možnost vytvořit si mnohem komplexnější obraz o tuzemské přírodě. "Na rozdíl od dalších podobných projektů se přitom nezaměřuje pouze na dílčí skupiny organismů. "Natura Bohemica je ve svém širokém záběru unikátním nekomerčním projektem nejen u nás, ale i v Evropě,"uvedl Dvořák.

Tým redakce nyní čítá osm členů, mezi nimi jsou například zoologové z CHKO Železné hory a Národního parku Podyjí, hydrobiolog Krkonošského národního parku, vědecký pracovník univerzity i profesionální biologové ze soukromého sektoru. Podle nich práce odborníků zdaleka nekončí a potrvá ještě desítky let, než se podaří zmapovat všechny známé druhy z našeho území.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů