Úterý, 16. dubna 2024

MZe: Plošnou aplikaci chemie proti kůrovci nenařídíme

MZe: Plošnou aplikaci chemie proti kůrovci nenařídíme

Ministerstvo zemědělství neuvažuje o tom, že by vlastníkům lesů nařídilo plošnou aplikaci chemických přípravků proti kůrovci. ČTK to dnes sdělil mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Ministerstvo podle něj nebude vlastníkům ukládat konkrétní formu asanace. Ekologové z Hnutí Duha v pondělí varovali před plošným užíváním chemie proti kůrovci, které by podle nich zlikvidovalo i další druhy hmyzu.

O problému ekologové informovali před sněmovním projednáváním zákona, který zavádí tzv. rajonizaci ČR. Sněmovna by měla zákon schválit v prvním čtení. Zákon dělí stát na území, v části nebudou muset vlastníci lesa těžit napadané dřevo a uvolní se tak kapacity těžby do území, kde je ještě možné včasným zásahem les zachránit.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) by podle hnutí měl zaručit, že se chemie nebude v lesích používat plošně. "Ministerstvo v rámci připravovaných opatření, ať v návaznosti na rajonizaci nebo jakýchkoli jiných v budoucnu, neuvažuje o tom, že by rozhodnutím nařídilo plošnou aplikaci přípravků na ochranu lesa," uvedl Bílý. Podle něj je cílem ministerstva metodická práce s vlastníky lesů, aby se zajistilo co nejšetrnější používání pesticidů.

Pro chemický postřik lesů se podle hnutí nejčastěji používá neurotoxin cypermethrin. Látka bezprostředně zabíjí živé tvory ve vodě a je vysoce toxická pro hmyz včetně včel, ale i nenarozené děti. Podle hnutí postřik nezabije pouze kůrovce, ale veškerý hmyz, což by zasáhlo i druhy, které kůrovce požírají.

Signatáři tzv. Lesnické výzvy, která sdružuje vlastníky a správce 75 procent plochy českých lesů i dřevozpracovatele, v minulém týdnu uvedli, že škody na smrkových porostech kvůli kůrovci jenom v ceně dříví můžou do budoucna přesáhnout 500 miliard korun, tedy více než třetinu současného státního rozpočtu. Dále uvedli, že letos by potřebovali pro boj s kůrovcem kolem sedmi až osmi miliard korun. Stát jim slibuje zlomek, lesy pak nepůjdou uchovat, varují.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů