Úterý, 19. března 2024

Jaro ožívá na křídlech prvních čápů

Jaro ožívá na křídlech prvních čápů

Počátkem března začala letošní sezóna Jaro ožívá. Prvním ze sledovaných poslů jara, jejichž postupný přílet děti v rámci tohoto mezinárodního projektu v Evropě sledují, je čáp bílý. Dle prastaré pranostiky Na svatého Řehoře čáp letí přes moře, by čápi měli v těchto dnech teprve opouštět Afriku. Na Jaro ožívá www.springalive.net je již ale zaznamenáno 87 pozorování čápů bílých! Někteří pokračují dál na sever, jiní, jak ukazuje mapa čapích hnízd na www.birdlife.cz/capi, obsazují hnízda. Těch obsazených k dnešnímu dni je již téměř 40. A většina v západní části republiky.

,,Jedná se zřejmě o čápy táhnoucí západní cestou, kteří v posledních letech tráví zimu v jihozápadní Evropě a na svá hnízdiště to tak mají blíže," vysvětluje Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické, která Čapí hnízda, program občanské vědy, koordinuje. Právě nadcházející březnové dny jsou pro ornitology klíčové pro zaznamenání co nejpřesnějších údajů o příletu čápů. ,,Sledujte hnízda ve svém okolí a své pozorování zadejte na www.birdlife.cz/capi. I když čápa neuvidíte, najděte hnízdo na mapě a uveďte ,,čáp nepozorován". Jen tak budeme vědět, že hnízdo bylo kontrolováno a čáp na hnízdě ještě nebyl," doplňuje Dobruská. Čím více hnízd se podaří zkontrolovat, tím přesnější údaje o příletu čápů ornitologové získají. Každý údaj zadaný na http://www.birdlife.cz/capi je důležitý, i kdyby to bylo negativní pozorování z jediného hnízda.

Dalšími posly jara, které děti s Jaro ožívá sledují, jsou vlaštovka obecná, rorýs obecný, kukačka obecná, vlha pestrá a letos se k nim nově připojuje šestý druh, břehule říční. ,,Vzhledem se tento druh podobá vlaštovce, způsobem života vlze. Své přirozené možnosti k hnízdění již téměř ztratila a nový domov nachází nejčastěji v pískovnách, kde je její přežití závislé na lidské činnosti," přibližuje nový druh Gabriela Dobruská. Zadejte své první letošní pozorování výše uvedených poslů jara na www.springalive.net!

Loňskou sezónou Jaro ožívá se nesla výzva ,,Zabezpečte skla!", letěla mezi dětmi od školy ke škole, od domu k domu. Společnými silami, s velkým nadšením a pocitem užitečnosti proměnily neviditelná skla v našem okolí ve viditelná, aby se o ně ptáci nezabíjeli. Ohlas byl velmi pozitivní a množství krásně a esteticky provedených realizací nás mile překvapilo. Stále je však v okolí mnoho nebezpečných ploch, o které se ptáci zabíjejí. Proto zůstávají bezpečná skla tématem i letošního roku. Inspirujte se loňskými výsledky školních kolektivů i jednotlivců! Zapojte se i vy a zúčastněte se soutěže o nejlépe zabezpečenou skleněnou plochu.

Zabezpečte skla. Aspoň jedno. Zkuste najít na budově školy nebo i jinde místo, kde se nejvíce zrcadlí okolní stromy nebo kde je vidět skrz budovu, a toto místo zabezpečte. Pošlete nám fotku své realizace před a po na adresu springalive@birdlife.cz do 9. června 2019. Jak fotografii udělat, abychom ji mohli posoudit, najdete na www.springalive.net. Budeme hodnotit zabezpečení ze dvou hledisek - funkčního i estetického, oceníme zajímavý nápad. A jelikož soutěž je součástí Jaro ožívá, samozřejmou podmínkou zapojení do soutěže je zadání prvního pozorování alespoň jednoho druhu, jehož přílet s Jaro ožívá sledujeme. Veškeré podrobnosti k soutěži se dozvíte na www.springalive.net.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů