Úterý, 19. března 2024

Europoslanci chtěli pozvat Thunbergovou, návrh byl prý zablokován

Europoslanci chtěli pozvat Thunbergovou, návrh byl prý zablokován

Některé poslanecké skupiny Evropského parlamentu si přály, aby v debatě o boji proti klimatickým změnám na aktuálním plenárním zasedání promluvila i hlavní tvář sílícího mládežnického hnutí Greta Thunbergová ze Švédska. Konzervativní a pravicové frakce ale návrh zablokovaly, tvrdí představitelé europarlamentních skupin na opačném konci politického spektra.

"Gretě Thunbergové nebylo umožněno promluvit k tomuto parlamentu, protože říká mocným pravdu," prohlásila na středeční rozpravě v EP irská europoslankyně Lynn Boylanová. Diskusi z tribuny jednacího sálu přihlíželo i několik desítek stoupenců mládežnického hnutí Youth for Climate (Mládež za klima).

"Spolu se zelenými (skupinou Zelených/Evropské svobodné aliance) jsme chtěli mluvčí mládeže pozvat a nechat promluvit na plénu v rámci diskuse o klimatické změně," uvedl český europoslanec Pavel Poc, který je členem Progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu. "Lidovci (Evropská lidová strana) a ostatní pravicové frakce to zablokovaly, protože kdyby stály tváří v tvář přímému požadavku mladé generace, neočesávaly by se jim návrhy na opatření tak snadno," dodal.

"Když vám vaše děti natvrdo vmetou do očí, že jim ničíte jejich svět, tak to přece jen něco znamená. Tak je raději nenechali mluvit," uvedl dále Poc. Předseda jeho parlamentní frakce Udo Bullmann ve středu řekl, že mladí lidé místo toho byli pozváni na zasedání poslaneckého klubu. Vzkaz z jejich strany prý zněl jasně: Je třeba konat, už žádné odkládání.

Současná vlna mládežnických demonstrací za větší úsilí politiků v boji proti klimatickým změnám byla při středeční rozpravě EP zmíněna mnohokrát a dostala se i do dnešní rezoluce k dlouhodobé klimatické strategii Evropské unie. Europoslanci v ní vítají, "že lidé v celé Evropě, zejména mladá generace, stále aktivněji demonstrují s požadavky na klimatickou spravedlnost, a vítá výzvy těchto aktivistů ke zvýšení ambicí a rychlé akci s cílem předejít překročení limitu 1,5 stupně Celsia".

Alan Lexa

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů