Úterý, 19. března 2024

Analýza: Lithium kvůli energetice stále nepostradatelnější

Analýza: Lithium kvůli energetice stále nepostradatelnější

Lithium-iontové baterie jsou pro svět elektromobilů a moderní energetiky momentálně nepostradatelné. Atraktivita tohoto kovu roste a pozornost investorů se čím dál tím více soustřeďuje tímto směrem, podobně jako je to v případě palladia. Jenže zásoby lithia jsou omezené a poptávka roste. Kromě baterií do elektrických aut nebo k zálohování elektřiny do sítě nebo v ostrovních režimech, se drahý kov používá i do smartphonů, tabletů, či spotřební elektroniky.

Zdroje lithia lze lokalizovat na území několika států. K největším producentem patří Austrálie, Chile, Argentina, Čína, Zimbabwe, Portugalsko, Brazílie a USA. Podle údajů z US Geological Survey, se výrobci snaží uspokojit zvyšující se zájem, což se projevuje v růstu produkce kovu, která od roku 2016 do roku 2017 stoupla o 13 procent, na 43 tisíc metrických tun.
Kromě produkce však rostla i cena komodity, která za stejné období stoupla z ceny 7 400 USD za metrickou tunu o 88 procent na 13 900 USD za metrickou tunu. Podle xPartners byla za růstem ceny hlavně obava investorů, že dojde k problémům se zásobováním. Výrobních závodů je jako šafránu a v nadcházejících letech se otevře jen několik nových, neboť investice do jejich spuštění jsou obrovské, přičemž uvedení nového dolu do plně funkčního provozu trvá přibližně 4 až 7 let.
Obavám nakonec odzvonilo počátkem minulého roku, kdy se společnost SQM dohodla s chilskou vládou na rozšíření produkce lithia do roku 2025. I díky tomu předpověděl Morgan Stanley ztrojnásobení produkce komodity do téhož roku. Informace způsobila prudký výprodej a cena lithia se výrazně zkorigovala.
Tak proč by cena komodity měla opět růst? Jednak se očekává, že světový počet nově prodaných elektromobilů se v následujících letech zvýší na 5 až 6 milionů vozů, což představuje 5 až 7-procentní podíl na trhu. Pro ilustraci - globální dodávky elektrických aut dosáhly jen v roce 2018 2,1 milionu kusů, což oproti roku 2017 představuje 64-procentní nárůst.
Dalším faktorem je růst autonomních energetických zařízení a zejména zálohování a skladování energie získávané z obnovitelných zdrojů. To potvrzuje i jeden z největších investorů do fotovoltaiky v Chile skupina Solek. ,,Letos jsme oznámili komerční spuštění instalace soběstačných ostrovních systémů dodávky elektřiny. Jeho klíčovou součástí jsou kromě solárních zdrojů právě i lithiové baterie. Inovativní energetika se tak stává jedním z tahounů poptávky po těchto zdrojích," uvedl Marc Sottana, manažer projektu Battery Energy Storage ve skupině Solek.
V posledním období se tak cena akcií společností, které lithium zpracovávají vrátila opět do zelených čísel. Podle analýzy společnosti Roskill by mohla poptávka vzrůst až o 21 procent, přičemž v roce 2021 se očekává, že dokonce převýší nabídku. S ohledem na tyto skutečnosti, by cena lithia mohla opět vystřelit k vyšším hodnotám. Výhledově je vhodné investice zaměřit zejména na přední firmy, které působí v tomto segmentu.
Lídry na trhu jsou největší světový producent lithia Albemarle, který si od konce února 2019 připsal nárůst 15 procent a momentálně se akcie firmy obchodují kolem 85 USD za akcii, Tianqi Group, jejíž akcie od ledna 209 stouply o 35 procent na 39 USD za akcii, FMC, jejíž hodnota za stejné období stoupla o 30 procent na úroveň okolo 78 USD za akcii a Sociedad Química y Minera de Chile (SQM), jejíž akcie vzrostly od začátku roku o osm procent na 40 USD za akcii. Všechny zmíněné společnosti vlastní dohromady přibližně 85-procentní podíl na trhu s lithiem.
Jelikož poptávka roste a zdroje nejsou nevyčerpatelné, momentálně se stalo lithium atraktivním předmětem vědecké činnosti a výzkumu hledajícího možnou náhradu do baterií elektromobilů, mezi příbuznými prvky. Dokud se však nenajde adekvátní náhrada, tak je pravděpodobné, že cena lithia bude stoupat, jako je tomu v případě palladia, které výrazně překonává cenu dlouholetého krále drahých kovů v podobě zlata.
Olívia Lacenová, hlavní analytik xPartners
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů