Úterý, 19. března 2024

Světový den vody 2019: Na Dlouhých stráních školáci objevovali tajemství čisté vodní energie

Světový den vody 2019: Na Dlouhých stráních školáci objevovali tajemství čisté vodní energie

Na vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně letos proběhla historicky první oslava Světového dne vody. Žáci Základní školy z Loučné nad Desnou se při exkurzi stále zasněžené dolní nádrže i v podzemních útrobách elektrárny dozvěděli, že voda je důležitá nejen pro každodenní život lidí, ale má své využití také v energetice.

Po prohlídce provozů následoval vodní elektrárenský desetiboj zakončený netradičním úkolem - týmy kluků a holek měly z jednoho ze svých spolužáků vytvořit model přečerpávací elektrárny.

Netradiční akce školáky upoutala. ,,I když je elektrárna v katastru naší obce, hodně dětí ještě nemělo příležitost ji navštívit. Zaujala je prohlídka dolní nádrže, monumentálních podzemních prostor i to, že o provoz tak rozsáhlého komplexu se stará necelá třicítka zaměstnanců," shrnul ohlasy dětí ředitel školy Petr Lukáš.

V následné anketě školáci překvapili svým pohledem na vodu. Vyplývá to z jejich odpovědí na otázku, jestli mají akce jako Světový den vody nějaký smysl:

  • Ano, lidé si začnou vody více vážit. (Aneta)
  • Díky Světovému dni vody jsem si uvědomil, jak je voda důležitá. (Dan)
  • Ano, vody bychom si měli vážit a nebrat ji jako samozřejmost. Vody je málo a my bychom s ní neměli plýtvat. (Eliška)

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren na webu www.virtualniprohlidky.cez.cz. Podrobnosti o exkurzích i objednávkový formulář najdou zájemci na webu www.dlouhe-strane.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů