Úterý, 19. března 2024

Získejte grant až 30 tisíc korun na výsadbu stromků

Získejte grant až 30 tisíc korun na výsadbu stromků

Do konce května mohou zájemci z řad obcí, škol, spolků a sdružení žádat u Nadace Partnerství o grant na podzimní výsadbu dřevin ve výši až 30 tisíc korun. Podmínkou však je, že stromy a keře vysadí dobrovolníci z řad místních obyvatel, kteří se zaváží pečovat o ně následujících 5 let. Zároveň se musí jednat o druhy stromů na našem území původní, jako jsou lípy, duby, jeřáby, javory, či staré ovocné odrůdy, které přispějí k zachování přírodní rozmanitosti. Podrobnosti, jak příspěvek získat, jsou dostupné na www.nadacepartnerstvi.cz v sekci zaměřené na granty.


Částku ve výši 10 až 30 tisíc korun lze využít ke koupi a dopravě sazenic stromů a keřů, kůlů, ochranného pletiva nebo na propagaci projektu. Samotná výsadba by ale měla probíhat na dobrovolnické bázi. ,,Letošní výzvou chceme upozornit i na vzrůstající potřebu výsadby stromů, které jsou klíčovým prvkem ke zvyšování odolnosti měst i krajiny vůči klimatickým změnám a podporují zadržování cenné vody v půdě," zdůrazňuje koordinátorka adaptačních programů Nadace Partnerství Zuzana Šeptunová.

Každoroční nadační výzva se neobejde bez pravidelného přispění společnosti přispění společnosti MAKRO a projektu Stromy místo letáků. Spolupráce obou subjektů tento rok oslaví desetileté výročí. ,,K navrácení stromů a keřů do krajiny mohou nově přispět i zákazníci společnosti E.ON. Ta přispěje nadaci 50 korun za každého zákazníka, který přejde z papírových faktur na elektronické," vyzývá Šeptunová. Na výsadby kromě výše zmíněných firem dále přispívá brněnská firma Reda, tzv. stromoběžci v rámci závodů RunCzech a individuální dárci.

Pravidelnou grantovou podporu na stromové výsadby uděluje Nadace Partnerství již od roku 2004. ,,V roce 2018 jsme prostřednictvím grantových příspěvků rozdali bezmála 3,5 milionu korun. Hned 2,4 milionu z toho směřovalo na výsadbu stromů a péči o ně. Výsadeb se vloni účastnilo 37 980 lidí a společně se jim podařilo vysadit 1886 stromů a keřů na 315 místech," vypočítává manažer grantů Radim Cenek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů