Úterý, 19. března 2024

V Zakarpatí je až 7 tisíc lidí bez pitné vody, Češi pomůžou postavit studny

V Zakarpatí je až 7 tisíc lidí bez pitné vody, Češi pomůžou postavit studny

Téměř 90 litrů pitné vody za den, to je spotřeba průměrného Čecha. Ve světě je to na hlavu téměř dvojnásobek, tedy 180 litrů denně. Přesto jsou i v Evropě oblasti, kde je pitné vody nedostatek. Humanitární organizace Adra proto letos pomůže v jedné z nich - v zakarpatském Mukačevu - postavit téměř dvě desítky pump na vodu.

Podle Světové zdravotnické organizace je na světě až 423 milionů lidí, kteří berou vodu z nechráněných zdrojů. Pitná voda je tak pro řadu komunit po celém světě stále cenným artiklem. A jen v roce 2018 se z nepitné vody nakazily nejrůznějšími onemocněními statisíce tisíce dospělých a dětí. Špatný přístup k pitné vodě v kombinaci s horšími hygienickými podmínkami pak mají dle dostupných statistik na svědomí až 4 % všech úmrtí a 5,7 % všech onemocnění.

Omezený přístup k pitné vodě je velkým problémem i v nedaleké oblasti, ukrajinském Zakarpatsku. Dobrovolníci z české humanitární organizace proto pomáhají ve spolupráci se švédskou firmou Atlas Copco místním v táborech nacházejících se v okolí města Mukačevo s budováním vodovodní infrastruktury.

"V mukačevském táboře žije celkem 7 tisíc lidí bez napojení na rozvody vody a kanalizaci. Většina obyvatel tedy vodu čerpá ze znečištěné řeky a následně ji využívá pro vaření, praní nebo hygienu. To vše se promítá na zhoršeném zdravotním stavu místních obyvatel," uvádí Pavla Fajfrlíková, projektová koordinátorka organizace ADRA. A dodává: "Situaci navíc zhoršuje skutečnost, že většina obyvatel osad nevlastní žádný průkaz totožnosti, což jim v podstatě znemožňuje přístup ke zdravotním či sociálním službám."

V Zakarpatí žije mnoho etnických menšin, které jsou oproti většinové společnosti v běžném životě stále ještě znevýhodňovány. Ukrajinské vládě se tento problém nedaří řešit nebo jej podle odborníků přehlíží. V současnosti zde podle pracovníků humanitárních organizací žije až 79 komunit, které čítají kolem 80 tisíc obyvatel. "Mnohdy v zakarpatských osadách a táborech není zajištěn ani základní životní standard a není zde přístup k nezávadné pitné vodě," doplňuje Fajfrlíková.

V průběhu roku 2018 ADRA získala pro Ukrajinu 7 tisíc eur, které investovala do výstavby 15 pump. V letošním roce by to měl být skoro dvojnásob finančních prostředků, plánuje se tak jejich další rozšíření o 14 nových čerpadel ve ve vesnicích Berkasovo, Chomonyn, Pavshyno a jedna velká studně v mukačevském táboře.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů