Úterý, 16. dubna 2024

Inspektoři uložili pokutu 100 tisíc korun městu Klatovy za instalaci šroubů do kmenů vzrostlých stromů

Inspektoři uložili pokutu 100 tisíc korun městu Klatovy za instalaci šroubů do kmenů vzrostlých stromů

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany přírody v Plzni uložili pokutu 100 tisíc korun městu Klatovy za instalaci šroubů do kmenů vzrostlých stromů pro uchycení lanového centra v městském parku. Město tak porušilo zákon o ochraně přírody a krajiny. Sankce je od 1. března pravomocná.

Na začátku května loňského roku provedli inspektoři ČIŽP šetření, při kterém zjistili, že město Klatovy ve druhém čtvrtletí roku 2018 prostřednictvím subjektu Project Outdoor s.r.o., buduje v městském parku, který je registrovaným významným krajinným prvkem, lanové centrum. ,,Do každého zkmenů 11 vzrostlých stromů, konkrétně se jednalo o 7 dubů, 1 lípu, 1 javor a 2 jasany, bylo uchyceno 16 šroubů o šířce 5 cm a hloubce závrtu cca 5 cm. Tím byl porušen zákona o ochraně přírody a krajiny, podle kterého jsou dřeviny chráněny před poškozováním a ničením, a péče o dřeviny, zejména jejich ošetřování a udržování, je povinností vlastníků," řekla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Zástupci města Klatovy sice sdělili, že podle nich není provedený zásah do dřevin poškozující, ČIŽP však požádala o odborné posouzení zásahu provedeného do dřevin Agenturu ochrany přírody a krajiny. Podle ní je provedený zásah vyhodnocen jako trvalý, nevratný, zcela nepřijatelný, dřeviny oslabující a neakceptovatelný. Použití stromů jako sloupů s technologií vrtání do kmene je v případě společenských funkcí zcela nepřijatelné. Instalací lanového centra na stromy byla zcela zničena jejich funkce estetická i společenská. Stromy se staly pouze nosnou konstrukcí pro herní prvek.

Město Klatovy se proti rozhodnutí inspekce odvolalo. Ministerstvo životního prostředí však toto odvolání zamítlo a pokuta sto tisíc korun je tak od 1. března 2019 pravomocná.

instalace šroubů do kmenů stromů

lanové centrum v městském parku

lanové centrum v městském parku

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů