Pátek, 29. března 2024

Už 1500 hasičských sborů pomáhá recyklovat staré elektro

Už 1500 hasičských sborů pomáhá recyklovat staré elektro

Počet sborů dobrovolných hasičů, které se zapojily do projektu ,,Recyklujte s hasiči", dosáhl už čísla 1500. Díky projektu, který v roce 2011 odstartoval kolektivní systém ELEKTROWIN, se dosud podařilo vysbírat a odevzdat k ekologické recyklaci přes 18 000 tun starého elektra.

,,Konkrétně to bylo 18 606 tun," upřesňuje Jan Marxt ze zákaznického oddělení ELEKTROWIN a.s. Jen za uplynulý rok hasiči podle něj vysbírali 3 721 tun elektra.

Hasičům stačí zaregistrovat se prostřednictvím formuláře, který je k dispozici na webových stránkách www.recyklujteshasici.cz . Od organizátora projektu pak obdrží mimo jiné propagační materiály, které jim pomohou s organizací jejich první sběrové akce. Poté, co svozová firma vysbírané spotřebiče sečte a odveze ke zpracování, následuje finanční odměna podle množství předaného elektra.

,,Jen za rok 2018 hasiči získali na odměnách 5 749 674 korun," připomíná Jan Aulický, ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. ,,Hasiči vždycky pomáhali sbírat šrot a vylepšovali si tak rozpočet. Teď usnadňují svým sousedům odevzdání starých spotřebičů k recyklaci a čerpají za to různé odměny, proto projektu od začátku fandím," svěřuje se Aulický.

V rámci projektu se v loňském roce uskutečnila také soutěž s názvem ,,HASIČSKÁ VÝZVA aneb Sbírej a vyhraj!". Sama o sobě přilákala k účasti na 900 hasičských sborů, díky nimž bylo k recyklaci předáno více než 2000 tun vysloužilých elektrozařízení.

Vítězný sbor - SDH Přepychy - vyhrál příspěvek ve výši 20 000 Kč na společenskou, kulturní či sportovní akci, kterou se rozhodne uspořádat. Sbor na druhém místě, SDH Véska, získal příspěvek ve výši 10 000 Kč a třetí nejaktivnější sbor, SDH Březová, 5 000 Kč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů