Úterý, 19. března 2024

Kapacita větrných elektráren má do 2023 vzrůst o 50 procent

Kapacita větrných elektráren má do 2023 vzrůst o 50 procent

Instalovaná kapacita větrných elektráren po celém světě by se v příštích pěti letech mohla zvýšit o 50 procent díky dalšímu poklesu nákladů a rozvíjejícím se zemím. Loni instalovaná kapacita větrných elektráren stoupla o 51,3 gigawattu (GW) na 591 GW. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Globální rada pro větrnou energii (GWEC).

Hlavní podíl na růstu nové kapacity měla Čína. Na nových instalacích elektráren na moři se podílela 40 procenty a elektráren na pevnině 45 procenty.

Do roku 2023 se má kapacita zvýšit o více než 300 GW. Přispějí k tomu hlavně rozvíjející se země v Africe, na Blízkém východě, v Latinské Americe a v jihovýchodní Asii, ale také rostoucí konkurenceschopnost větrných elektráren na moři. Nově instalovaná kapacita elektráren na moři má v příštích pěti letech činit 40 GW a elektrárny na moři se každým rokem budou podílet na celkové nově instalované kapacitě zhruba 15 procenty.

V krátkodobém horizontu budou podle GWEC významným pohonem růstu nových větrných elektráren vládní podpory. Kromě toho se zvyšují i příležitosti pro provoz větrných elektráren na komerčním základě, protože se snižují náklady a roste počet dvoustranných dohod o koupi elektřiny mezi provozovateli elektráren a firmami, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů