Pátek, 29. března 2024

O víkendu se v řadě městských částí v Praze bude uklízet

O víkendu se v řadě městských částí v Praze bude uklízet

V řadě pražských městských částí se bude v sobotu uklízet. Dobrovolníci projdou veřejná prostranství a odstraní odpadky, které tam lidé v minulých měsících odhodili. Do akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se zapojí například Praha 5, Praha 9 nebo Zbraslav. Vyplývá to z informací na webech městských částí. Úklidová akce se letos koná popáté a o víkendu by se v celém Česku mělo 2100 úklidů zúčastnit 75.000 až 78.000 dobrovolníků.

Například v Praze 5 dobrovolníci uklidí desítky míst, například park Klamovka nebo okolí železničního mostu. Kromě soboty plánují úklid i v dalších dnech. Organizátorům, kteří se přihlásili k akci do 18. března, radnice poskytla podporu 3500 korun. Těm, co se přihlásili po lhůtě, nabídla pomoc spočívající mimo jiné ve svozu odpadu.

Popáté se k projektu připojí lidé v Praze 7. Dobrovolníci se sejdou na Strossmayerově náměstí a budou i se zástupci radnice uklízet vytipovaná místa, mezi kterými je například Bubenské nábřeží, ulice Za Elektrárnou u Stromovky a okolí Trojského mostu. Vedení radnice akci považuje za způsob, jak budovat kladný vztah obyvatel k městské části. Národní zemědělské muzeum pro dobrovolníky připravilo volné vstupenky do expozice.

V Praze 9 se budou uklízet Prosecké skály a účastníci se mohou těšit na odměnu - na místě bude k dispozici pití a oheň pro opékání buřtů. Spolek Studánka naplánoval v Praze 12 úklid Kamýckého lesa, po úklidu slibuje organizátor drobné občerstvení a malou odměnu pro děti.

Do akce se zapojují i Praha 13, kde se bude uklízet třeba cyklostezka do Prokopského údolí, městská část Zbraslav nebo Újezd, kde 14. dubna odstraní odpad z Milíčovských kopců a jejich blízkého okolí a připraven je i program pro děti.

Do loňských úklidových akcí se v Česku zapojilo rekordních 134.584 dobrovolníků. Při 3295 akcích uklidili 2113 tun odpadků. Z 3295 akcí jich 1202 uspořádaly spolky a organizace, 723 jednotlivci, 701 úklidů bylo obecních, 514 školních a 155 firemních. Nadpoloviční většinu dobrovolníků úklidů v Česku tvořila mládež do 18 let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů