Úterý, 19. března 2024

P. Poc: Vyjednali jsme změny v potravinovém právu, které zlepší bezpečnost potravin na našem trhu

P. Poc: Vyjednali jsme změny v potravinovém právu, které zlepší bezpečnost potravin na našem trhu

Evropský parlament ve středu 17. dubna schválí novou podobu potravinového práva v EU, kterou za skupinu Socialistů a demokratů vyjednával i europoslanec a lídr ČSSD do evropských voleb Pavel Poc. Legislativa, která zlepší posuzování bezpečnosti látek v potravinovém řetězci a důvěru spotřebitelů, je odpovědí na úspěšnou evropskou občanskou iniciativu ,,Zakažte glyfosát a chraňte lidi a životní prostředí před toxickými pesticidy".

"Podařilo se nám zajistit, aby posuzování rizik a povolování látek, jako jsou pesticidy, barviva, ochucovadla a jiné přídatné látky, (tak zvaná éčka) nebo geneticky modifikované potraviny, neprobíhalo za zavřenými dveřmi, ale bylo přístupnější veřejnosti. Zprávu považuji za jeden ze svých největších úspěchů z hlediska společenského významu. Vyjednané změny totiž významně zvýší bezpečnost našich potravin," říká Pavel Poc.

Nařízení o obecném potravinovém právu tvoří základní legislativní rámec v oblasti potravin, jelikož se vztahuje na celý potravinový řetězec - od zemědělce až na stůl spotřebitele. Jeho revize má zlepšit povolování a kontroly potravinových látek před tím, než vůbec vstoupí do procesu produkce potravin.

Podle Pavla Poce firmy již nebudou moci zatajovat nepohodlné studie nebo si kupovat příznivé výsledky, což se v některých případech prokazatelně dělo. Známý případ týkající se herbicidní látky glyfosátu při soudním projednávání odhalil praktiky, které nebudou nadále tolerovány. Zavedou se také častější kontroly laboratoří a jiných výzkumných institucí, kde si průmysl zadává studie. Evropský úřad pro bezpečnost potravin bude mít konečně povinnost aktivně zveřejňovat podpůrné údaje a informace týkající se žádostí o povolení, které budou veřejně dostupné. Díky tomu se zvýší kontrola ze strany veřejnosti i nezávislých vědců. V rámci autorizačního procesu budou probíhat konzultace s třetími stranami, které zajistí, že se bude vycházet z nejnovějších vědeckých poznatků a žádná informace a žádná data nezůstanou skryta.

"Do úvodních prohlášení se mi navíc podařilo prosadit, že by orgány veřejné moci měly informovat o případech záměrného porušení unijních předpisů spáchaných podvodnými nebo klamnými praktikami, které by mohly představovat riziko pro zdraví lidí i zvířat, a že by měly ukázat na dotčené výrobky. Není fér, když za potraviny poctivě platíme a jsme šizeni. A už vůbec není fér, když se takto pro zisky několika firem hazarduje s našimi životy."

V blízké době by mělo dojít i ke zlepšení Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva, který slouží k oznamování přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví. Zlepšit výměnu informací a spolupráci členských států v případech skandálů s potravinami byl též jeden z požadavků Evropského parlamentu při vyjednávání v tzv. trialozích s Evropskou komisí a Radou EU.

"Myslím, že jsme při vyjednávání jasně ukázali, že se sociální demokracie přiklání na stranu veřejného zdraví, a že v rámci politické rodiny Socialistů a demokratů jsme v Evropském parlamentu slyšet," dodává k výsledku Pavel Poc. "Evropský úřad pro bezpečnost potravin dnes díky nám otevírá dveře veřejnosti, teď je řada na členských státech."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů