Úterý, 19. března 2024

Klíčový význam vody představí výstava Voda a civilizace na pražské Kampě

Klíčový význam vody představí výstava Voda a civilizace na pražské Kampě

Pražská Kampa v květnu převypráví příběh vody. Klíčový význam životodárné tekutiny, její minulost, přítomnost a budoucnost na zemi, ukáže expozice na dvaceti oboustranných panelech z různých koutů planety od řady autorů. Unikátní snímky od Austrálie, přes Evropu a Afriku až po Grónsko a Ameriku představí venkovní expozice s názvem Voda a civilizace, která začne 2. května. Hlavními partnery výstavy jsou Ministerstvo životního prostředí a Hlavní město Praha. Organizátorem a producentem je společnost Medialogue.

,,Voda byla, je i bude jedním z hlavních faktorů ovlivňujících každodenní kvalitu našeho života, každého člověka i lidské dějiny. Voda je zdánlivě nekonečná a věčná. Nemusí tak tomu být ale navždy. Naším základním cílem je lidi vytrhnout z letargie a zajetých archetypů. Chceme je přesvědčit, že osud světa kolem nás záleží na chování a myšlení každého z nás,"říká kurátor a spoluautor výstavy, Prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr., archeolog a egyptolog.

Cílem výstavy je oslovit širokou veřejnost a ukázat klíčový význam vody pro existenci člověka od pravěku po dnešek, včetně přehledu současné situace a možných budoucích scénářů vývoje.

,,Před Českou republikou neleží naléhavější a důležitější úkol, než příprava a adaptace na dopady změny klimatu, především na dlouhotrvající sucho, ale i přívalové deště a náhlé záplavy. To nezvládneme bez zdravé a pestré krajiny, o kterou musíme pečovat tak, abychom v ní dokázali co nejvíce vody zadržet. Voda je prostě opravdovým základem života," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Fotografie, které budou na velkoformátových v noci nasvícených panelech k vidění, pocházejí z mnoha institucí a od řady autorů. Snímky zachycují například prameny Amazonky, výzkum chování velryb a delfínů i záběry vody v různých skupenstvích, nebo ničivou povodeň v Praze v roce 2002.

,,Voda má zásadní a extrémně důležitý význam pro naši civilizaci. Vodu musíme chránit a nakládat s ní tak opatrně, abychom ji mohli efektivně využívat nejen my, ale i další generace. Bez vody by to nešlo, nejde a nepůjde. Jsem moc rád, že se hlavní město Praha stalo partnerem této akce, která má ukázat veřejnosti, jak klíčový a nezpochybnitelný význam voda má," uvedl Zdeněk Hřib, primátor hlavního města Prahy.

,,Civilizace a voda. Chtělo by se na první pohled říct, že jedno bez druhého nemůže existovat. Ale tak to právě není. Voda bez civilizace existovat může. A dokonce bez ní prosperuje lépe. Současná civilizace spotřebovává více, něž je příroda schopna doplnit. Velká část světové populace trpí nedostatkem vody, a to kvůli plýtvání a necitlivým zásahům do životního prostředí. Mysleme na to. Je to pro nás životně důležité," upozorňuje Petr Hlubuček, náměstek primátora.

Partnerem projektu je společnost Veolia. V případě vody je rozhodující také zapojení vědy do celého procesu hospodaření s vodními zdroji. ,,Skupina Veolia Česká republika proto poskytla od roku 2000 na stovky projektů v oblasti vědy, výzkumu, inovací, vzdělávání, či ochrany životního prostředí více než 1,5 miliardy korun. Kromě jiného intenzivně spolupracuje s českými ekology na projektu Mokřady - Vraťme vodu přírodě a také na akci Voda pro Afriku," upozorňuje Philippe Guitard, generální ředitel skupiny Veolia pro střední a východní Evropu.

,,Tématem vody se zabývám již několik let a jsem ráda, že k realizaci expozice dochází právě teď. Máme za sebou suché léto i zimu a téma nedostatku vody, a především nehospodárné zacházení s vodou je na pováženou. Mnozí z nás mají patrně pocit, že když otočí kohoutkem, tak voda z něj poteče navždy. A tato výstava nás má z tohoto omylu vyvést," říká Olga Menzelová, producentka výstavy.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů