Úterý, 19. března 2024

Jako každoročně vystoupí ČAOH na konferenci Dny teplárenství a energetiky - známe název prezentace

Jako každoročně vystoupí ČAOH na konferenci Dny teplárenství a energetiky - známe název prezentace
Již tento týden proběhne další ročník konference Dny teplárenství a energetiky v Hradci Králové. Jako každoročně byl do bloku programu k energetickému využití odpadů pozván i Petr Havelka z České asociace odpadového hospodářství. Na co se můžeme těšit v jeho prezentaci letos?


Letošní prezentace České asociace odpadového hospodářství ponese název:

Konkrétní nástroje k možnému splnění evropských cílů OH, aneb vyvážené řešení může být výhodou pro všechny


Anotace prezentace je následující:

Nyní jsme rok po finálním schválení nových evropských odpadových směrnic. Tyto nové směrnice zcela jasně stanovily cíle a strategii, jak se má dále ubírat odpadové hospodářství v Evropě. Hlavním cílem má být nakládání s odpady jako se zdroji surovin pro další výrobu tak, abychom nemrhali surovinovými zdroji. Mezi další cíle patří zaměření se na recyklaci většiny komunálních odpadů. Konkrétní cíl je recyklovat 65% komunálních odpadů v roce 2035. S tím také souvisí nutnost postupného omezení skládkování komunálních odpadů až na 10 % k roku 2035. K již uvedeným cílům je nezbytné co největší třídění komunálních odpadů, abychom měli dostatečné množství druhotných surovin právě pro samotnou recyklaci. Ruku v ruce s tím logicky souvisí nezbytná redukce množství směsného komunálního odpadu tak, aby nemusel jít na skládky nebo do spaloven (ZEVO). To vše dává smysl. Jako ČAOH jednoznačně podporujeme nové evropské cíle z balíčku oběhového hospodářství.

Evropa navíc potřebuje řešit svůj problém s dlouhodobou nízkou mírou recyklace na svém území.Množství odpadů bylo i ze západních zemí Evropy vyváženo ,,za moře". Tento problém je o to viditelnější nyní, kdy asijské státy omezují dovoz odpadů a stanovují různé zákazy importu (Petr Havelka v ČT k tomuto tématu). Pro Evropu to ale může být pozitivní. Evropa bude muset co nejdříve zavést efektivní a funkční systémové nástroje na podporu recyklace.

Zatím je v evropských státech poměrně nízká poptávka po recyklovaných výrobcích, po recyklátech, apod. POPTÁVKA je přitom zcela klíčový faktor pro rozvoj recyklace jako takové, a to jak v Evropě, tak samozřejmě i v České republice. Evropa si toho je vědoma, a proto již pracuje s některými konkrétními nástroji a s doporučeními.

Návrh nového českého zákona o odpadech zatím potřebné nástroje neobsahuje, a to je třeba napravit(více např. zde a zde). Bez pozitivní motivace a prosaditelného systémového nastavení úzce propojeného k recyklaci by nebylo reálné předpokládat potřebné navýšení recyklace za příštích 15 let o nutných cca 30%.

Česká asociace odpadového hospodářství dlouhodobě navrhuje některé možné nástroje. Spolu s recyklačními firmami pracujeme na dalších možnostech podpory recyklace a na návrzích úprav celého systému tak, aby mohl být funkční a mohl splnit závazné cíle. Své důležité místo v celém systému má samozřejmě i energetické využití odpadů. Výše uvedené a některé další věci jsou obsahem letošní prezentace Petra Havelky z ČAOH.

Zdroj: Česká asociace odpadového hospodářstv í(www.caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů