Pátek, 19. dubna 2024

Ornitologové i letos zvou na Vítání ptačího zpěvu

Ornitologové i letos zvou na Vítání ptačího zpěvu

Milovníci ptactva mají i letos možnost po celém Česku zúčastnit se ornitologických vycházek nazvaných Vítání ptačího zpěvu. Ptáci se už vrátili ze zimovišť, ornitologové proto zvou veřejnost na komentovaná pozorování. Vycházky se konají od dubna do června, nejvíce jich bude kolem první květnové neděle. Přehled akcí po jednotlivých krajích najdou zájemci na webu České společnosti ornitologické.

Vítání ptačího zpěvu se koná většinou formou vycházek do probouzející se jarní přírody, a to doslova, protože začátek většiny akcí je naplánován na brzké ranní hodiny, kdy ptáci nejvíce zpívají.

Vedoucí exkurzí během vycházky ukazují, co kde létá a zpívá, hovoří o určování ptáků, o jejich životě a ochraně. Na mnoha místech jsou vycházky doprovázeny ukázkami kroužkování ptáků, kdy mají účastníci možnost prohlédnout si opeřence zblízka. Akce doplňují přednášky, výstavy peří, různé hry a soutěže pro děti, ukázky ptačích budek nebo návštěvy záchranných stanic živočichů.

Vítání ptačího zpěvu pořádá Česká společnost ornitologická ve spolupráci s dalšími organizacemi i jednotlivci. Navazuje tak na tradici založenou v roce 1983 v Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day, kde místní ornitologové přišli s nápadem přivítat vždy první neděli v květnu ptačí zpěv.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů