Pátek, 29. března 2024

Energy Globe: globální zásobárna nápadů na lepší svět

Mokřady čistící vodu ve městě, lednička nebo šetrná pošta. To jsou jen některé z projektů, které uspěly v mezinárodním kole soutěže ekologických nápadů a vynálezů Energy Globe Awards...

Energy Globe: globální zásobárna nápadů na lepší svět

Do něj se nominují účastníci národních kol ze 177 zemí včetně České republiky. Celý galavečer pak sledují miliony diváků po celém světě.

Pomozte sobě, pomůžete světu

A na takové slavnosti se nakonec můžete se svým projektem ocitnout i vy. Máte-li na svědomí vynález, řešení problému nebo vychytávku, která pomáhá s úsporou energie, vody nebo jinak přispívá k ochraně životního prostředí, můžete se do soutěže E.ON Energy Globe přihlásit a dát o svém nápadu vědět lidem po celém světě.

Z projektů, které se přihlásí do národního kola, nominuje odborná porota dva nejlepší v každé ze šesti tuzemských kategorií - Obec, Kutil, Firma, Mládež, Stavba a Nápad. S výjimkou poslední kategorie, kam spadají řešení, která na realizaci teprve čekají, se oceňují již hotové projekty. O celkovém vítězi rozhoduje hlasování veřejnosti. Odměnou jsou nejen hodnotné ceny, ale hlavně mezinárodně uznávaný certifikát udržitelnosti E.ON Energy Globe. Vítěz národní soutěže navíc může uspět i v mezinárodním kole. Detailnější informace o české verzi soutěže najdete zde.

Mokřady jako čistička vody

Mokřady jako čistička vody.

Příkladem lokálního řešení je projekt zakládání mangrovů tolerantních ke sladké vodě a plovoucích mokřadů na kanálu Punggol v Singapuru. S rychlou výstavbou tady přišli o velkou část zeleně, což zase vedlo ke zvýšené koncentraci dusíku a fosforu z půdy ve vodních tocích. Právě tyto látky rostliny zadržují, a pokud se tak neděje, trpí voda nedostatkem kyslíku.

Situaci vyřešilo založení a kultivace mangrovů (rostlinných společenství rostoucích na hranici moře i pevniny) tolerantních ke sladké vodě a sladkovodních mokřadů. Snížila se tak o 20 % koncentrace dusičnanů a fosfátů ve vodě a její kvalita se zvýšila stejně jako biologická rozmanitost. Oceněnou inovací v tomhle případě je právě unikátní plavební mokřadní systém, který má ve srovnání s opěrnými stěnami ze železobetonu nebo geotextilií menší uhlíkovou stopu a je nákladově efektivnější.

Energy Globe Awards:
Jedná se o jedny z nejprestižnějších světových ocenění v oblasti ochrany životního prostředí. Udělují se od roku 2000 Každoročně představují publiku projekty, které pomáhají šetřit přírodu a energie a přinášejí nová řešení environmentálních problémů. Ceny se vyhlašují v kategoriích Země, Voda, Oheň, Vzduch a Mládí a Udržitelné město. Kromě uznání si vítěz odnese i 10 000 EUR.

Více informací o globálních cenách najdete zde.

Pošťácká auta pro všechny a lednice na sluníčko

Vídeňská pošta dává k dispozici své vozy ve chvílích, kdy nejsou potřebné pro doručování zásilek.

To vídeňské poště vadilo, že rozvozem zásilek škodí životnímu prostředí. Proto vyměnila konvenční vozidla za elektrická a také začala více doručovat poštu pěšky nebo na kole. Tím přispěla ke snížení emisí ve městě. Pošta také sdílí svá elektrická auta i s firmami, které je mohou využít v době, kdy je pošťáci k rozvozu nepotřebují. Navíc ve svých budovách hojně používá fotovoltaické panely.

Další oceněný projekt, mobilní solární chladicí jednotka projektu Solar Freeze, pomáhá farmářům v Keni. Poskytuje jim skladovací prostor pro produkty, které by se jinak v teplém počasí rychle kazily. Zásoby v chladu vydrží 2-21 dní. Tím se sníží ztráta při sklizni až o 90 %. Chladicí boxy se navíc dají převézt z farmy na trh, a tak se až o 60 % zvyšuje i příjem farmářů. Baterie se nabíjí solární energií a generují asi 5,7 kWh energie. A solární lednička je jistě nápad, který ocení i v jiných částech světa.

Mobilní solární elektrárna a uklízecí aplikace

S nápadem, který se může hodit kdekoliv na Zemi, přišla i německá společnost Multicon. Vyvinula totiž mobilní solární elektrárnu. Ta umí nahradit hlasité a znečisťující dieselové generátory, které se často používají hlavně v rozvojových zemích. Solární stanice má integrované solární moduly, zásobník energie a inteligentní řídicí jednotku. Lze jich připojit libovolný počet najednou a zajistit tak potřebnou energii třeba pro nemocnici, uprchlické tábory nebo zařízení k odsolování vody. Jeden 30kWp solární zásobník v Mali poskytuje čistou energii pro 100 domácností.

Aplikace, která pomáhá čistit odpad z moře.

Ve Španělsku se pomocí mobilní aplikace rozhodli zapojit zejména mladé lidi do úklidu ,,mořského" odpadu. Do aplikace Marnoba mohou občané zadávat údaje o výskytu odpadu, jeho složení a původu a pomáhat tak mapovat jeho zdroje a zapojit se do ochrany životního prostředí. Získaná data analyzuje odborný tým Zero Discharge Association a stávají se součástí monitorovacího programu mořského odpadu španělského ministerstva životního prostředí.

Vítězové Energy Globe Awards 2018

  • Kategorie Země: Odolná betonová směs s příměsí uhlíku (Německo)
  • Kategorie Oheň: Přenosná lednice pro farmáře na solární energii (Keňa)
  • Kategorie Voda: Vrty na shromáždění dešťové vody pro zalévání (Indie)
  • Kategorie Vzduch: Zavedení fotovoltaické energie v Afghánských horách (Afghánistán)
  • Kategorie Mládí: Vzdělávací program za méně plastových brček (Spojené státy Americké)
  • Kategorie Udržitelné město: Espoo (Finsko), Yazd (Írán)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů