Úterý, 19. března 2024

Praha bude opět soutěžit v pozorování městské přírody

Praha bude opět soutěžit v pozorování městské přírody

Praha bude letos opět soutěžit v projektu City Nature Challenge, ve kterém spolu soupeří města z celého světa o co největší počet vyfocených živočichů a rostlin na svém území. Hlavním cílem soutěže je ukázat bohatost přírody ve městech. Její výsledky využívají i vědci. Zapojit se může každý od 26. do 29. dubna pomocí nekomerční mobilní aplikace iNaturalist zdarma. Organizátorem projektu na území Prahy je Národní muzeum (NM). Novinářům to sdělila mluvčí NM Kristina Kvapilová.

"City Nature Challenge kloubí moderní technologie s klasickou vědou, každý člověk může být proslouženýma rukama nebo očima vědců při sbírání dat. Aplikace umí sama s velkou přesností rozpoznat to, co jste vyfotili. Celý projekt je pro vědce velmi přínosný," uvedl šéf Přírodovědeckého muzea Ivo Macek.

Vědci mohou získaná data využít pro svá pozorování a databáze. Podle Tomáše Turečka, šéfredaktora české edice National Geographic, se v dnešní době většina populace s přírodou setkává právě ve městech.

Organizátoři se snaží získat co největší počet lidí, kteří se do výzvy zapojí a budou zaznamenávat rostliny a živočichy ve svém okolí. Fotografie mohou zájemci pořizovat na zahradě, v oblíbeném parku nebo třeba na autobusové zastávce. V případě registrace na stránce iNaturalist lze do profilu vkládat manuálně fotografie pořízené i klasickým fotoaparátem.

Tato výzva odstartovala poprvé v roce 2016 mezi městy Los Angeles a San Francisco. Následující rok se počet měst v USA rozrostl na 16 a své fotografie a pozorování přírody sdílelo více než 4000 účastníků. V loňském roce se konal první mezinárodní ročník, kdy proti sobě soupeřilo 68 měst o největší počet fotografií. Praha se umístila s více než 1600 pozorování na 38. místě. Do letošního ročníku se přihlásilo již 162 měst z celého světa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů